Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Франция ще работи с Русия по съвместен ядрен проект: Le Monde

Министерството на енергетиката на Франция се съгласи да позволи на Framatome, дъщерно дружество за ядрена енергия на Électricité de France (EDF), да участва в изграждането на два реактора в унгарската атомна електроцентрала „Пакш-2“ заедно с рускaта компания „Росатом“, съобщи Le Monde.

Според френската медия въпросът за участието на Framatome в изграждането на проекта е бил обстойно обсъден миналия месец по време на среща между френския президент Еманюел Макрон и унгарския премиер Виктор Орбан. Въпросът е спорен заради санкциите на ЕС срещу Русия. Въпреки това, „към днешна дата европейските санкции не са насочени към руската ядрена индустрия. Ако френски компании желаят да се ангажират в партньорства с други европейски участници, ние няма да им попречим да го направят“, заяви пред вестника източник, близък до Агнес Пание-Рунахер, министър на енергетиката на Франция.

„Френските играчи в ядрената индустрия подкрепят нашите европейски партньори и по-специално Унгария във всички техни проекти, които изпълняват на тяхна територия, стига стриктно да спазват европейската рамка за международни санкции“, добави източникът.

Източници на Le Monde отбелязват, че Париж и Будапеща споделят „силна вяра в ядрената енергетика“ въпреки разногласията по други въпроси от дневния ред на ЕС. Framatome отказа коментар.

Миналия месец унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че страната му може да увеличи ролята на френската Framatome в проекта след проблеми с друг доставчик – германската Siemens Energy. И двете компании са сключили договор за доставка на системи за контрол на нови реактори в „Пакш-2“ като част от френско-германски консорциум.

Участието на Siemens в проекта обаче в момента е блокирано от Берлин в контекста на санкциите, свързани с Украйна, и продължаващото прекратяване на ядрената програма на Германия. Siemens Energy наскоро потвърди, че заявлението й за лиценз за износ за доставка на технологии и оборудване на „Пакш-2“ все още е висящо.

Проектът „Пакш-2“ стартира през 2014 г. по силата на споразумение между Унгария и Русия. Той предвижда изграждането на два ядрени реактора от „Росатом“ и руски държавен заем за финансиране на по-голямата част от проекта. Четирите съществуващи реактора в Пакш са пуснати в експлоатация между 1982 и 1987 г. и произвеждат около половината от електроенергията в страната.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.