Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 18 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Франция свали с ракета пътнически самолет с 81 души на борда при опит да убие Кадафи, твърди бивш италиански премиер

Франция унищожи пътническия самолет на Itavia Airlines при опит да убие тогавашния лидер на Либия  Муамар Кадафи, твърди бившият италиански премиер Джулиано Амато в интервю за la Repubblica, публикувано в събота.

Той призова френския президент Еманюел Макрон да спре да „крие истината“.

Амато твърди, че на 27 юни 1980 г. френска ракета е причинила катастрофата на полет 870 на Itavia Airlines.

„Беше стартиран план за удряне на самолета, с който летеше Кадафи“, разказва Амато. – „Но либийският лидер избяга от капана, защото беше предупреден от [бившия италиански премиер Бетино] Кракси. Сега Елисей може да измие срама, който тежи върху Париж“.

„След 40 години невинните жертви не получиха справедливост. Защо да продължаваме да крием истината? Дойде време да хвърлим светлина върху една ужасна държавна тайна. Макрон може да го направи. И НАТО може да го направи“, заяви бившият италиански премиер.

„Най-достоверната версия е тази за отговорността на френските военновъздушни сили със съучастието на американците. Те искаха да убият Кадафи, летейки на Миг на неговите военновъздушни сили. Планът предвиждаше симулиране на учение на НАТО, постановка, която да позволи атаката да бъде представена като неволна злополука“.

„Нито един акт относно трагедията не е обхванат от държавна тайна и през десетилетията е извършена дълга работа от съдебните власти и от парламентарните анкетни комисии“, коментира италианският политик.

Амато каза още, че Кадафи е бил предупреден за опита за убийство и „ракетата, пусната срещу Миг, в крайна сметка уцели DC9. Най-утвърдената хипотеза е, че тази ракета е изстреляна от френски изтребител“.

„Научих по-късно, но без да имам доказателства, че Кракси е бил този, който е предупредил Кадафи. Той нямаше интерес това да излезе наяве: щеше да бъде обвинен в изневяра към НАТО и в шпионаж.“

Катастрофата на полет 870

Полет 870 излита от Болоня за Палермо през 1980 г., но полетът и всичките 81 души на борда така и не пристигат.

Един час след планирания полет самолетът изчезва от радарите. Няколко часа по-късно останките от самолета са открити в Тиренско море край остров Устика, близо до Сицилия.

Италианските следователи от години се опитват да разберат какво е довело до катастрофата, като останките от самолета DC-9 са събрани обратно и инспектирани в Рим.

Теории за причината за неуспешния полет се разпространиха в цяла Италия и сред семействата на жертвите, съобщи Guardian през 2006 г. Много хора вярват, че това е резултат от терористична атака, докато други смятат, че е резултат от механична или структурна повреда.

През нощта, когато самолетът е летял, е имало значителна военна активност от френски, британски, американски и либийски военни самолети, твърди „Гардиън“. Тогавашните следователи изразиха мнение, че самолетът вероятно е попаднал на военен мерник.

Съдия Росарио Приоре твърди, че истината за самолетната катастрофа е скрита от италианското правителство и служители на американската „Сикрет сървис“. Четирима генерали от италианските военновъздушни сили и петима други лица бяха обвинени в държавна измяна и лъжесвидетелстване.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.