Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Френската държавна телевизия изтри репортаж за другата гледна точка във войната след заплаха от Киев (ВИДЕО)

Френският държавен новинарски канал France 24 премахна от сайта си видео репортаж за руски войници, които се обучават, след като предизвика възмущение сред украинските власти, а журналистите, заснели репортажа, бяха заплашени с наказателно преследване от Украйна. Тяхното „престъпление“ – потърсили са другата гледна точка.

Репортажът, озаглавен „Войната в Украйна: руските сили се готвят за битка преди контраофанзивата“, беше качен на сайта на france24.com в четвъртък. В събота вече беше свален. Линк към репортажа препараща към съобщение, че страницата не е намерена. Видеото обаче все още е достъпно на страницата на канала в платформата Dailymotion.

 

Видеото от минута и половина е заснето на тренировъчен полигон на неразкрито място на около 30 км от фронтовата линия. В него са заснети руски танкове, които стрелят и преодоляват препятствия, както и кратки интервюта с войници.

Един от войниците посочва предимствата на руските танкове пред германските основни бойни танкове „Леопард 2“, които наскоро бяха доставени на Украйна. „Нашите танкове са по-лесни за маневриране, те са по-леки и през повечето време са по-добри от танковете „Леопард“, казва войникът. Негов колега споделя, че най-тежкото е раздялата със семейството му, с която не може да свикне, и мисълта, че децата му могат да останат без баща и съпругата му – без съпруг. Въпреки това войникът казва, че не се страхува да умре.

Репортажът с другата гледна точка във войната не остана незабелязан в Киев. Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко нарече репортажа „позор за журналистиката“.

В Туитър той предупреди, че посещението на „окупирани територии“ без съгласието на Киев е престъпление според украинското законодателство, като обеща, че „тези, които участват в подобни действия, ще бъдат подведени под отговорност“.

Посланикът на Украйна във Франция Вадим Омелченко заяви в Туитър, че репортажът на France 24, показващ „гледната точка на окупаторите“, се е оказал „лош пример за т.нар. неутрална журналистика“. Той добави, че видеото е премахнато от сайта на телевизията.

France 24 не е коментирал нито заплахите от Киев, нито действията си и наложената цензура.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.