Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Френски кметове отказаха да свалят френското знаме заради смъртта на британската кралица

Редица френски кметове заявиха, че няма да свалят знамената си наполовина заради смъртта на кралица Елизабет II на Великобритания, твърдейки, че концепцията за монархия е в противоречие с републиканската система на Франция.

След смъртта на кралицата в четвъртък френският президент Еманюел Макрон беше един от първите държавни глави, които отдадоха почит на най-дълго служилия монарх на Великобритания. Елисейският дворец спусна знамената си наполовина на следващия ден, а премиерът Елизабет Борн инструктира кметствата и други обществени сгради да последват примера за държавното погребение на кралицата следващия понеделник.

Сред левите кметове на страната заповедта не беше приета добре. „Това искане ми изглежда невероятно“, каза Ян Галут, кмет от Социалистическата партия на Бурж. „Уважавам скръбта на нашите английски приятели, но няма да поставя френското знаме наполовина над общинските сгради на града.“

„Ние сме републиканска страна. Защо да отдавам почит на чужд монарх?“, по-късно Галут коментира пред телевизия Франция 3.

„Няма да прилагам заповедта“, заяви кметът Патрик Пройзи, член на лявата партия „Ла Франс Инсумизе“. „Това прави ли се за всички държавни глави, които умират? Показва ли нашата Република предпочитание към  монарх?“

„Как може да си логичен, като сваляш знамена наполовина на училищата ни, където е изписано мотото: „Свобода, равенство, братство“?“, продължи Пройзи в Туитър. „Няма концепция, която да е по-далече от концепцията за „равенство“ от тази на монархията.“

Патрис Леклерк, кмет на Комунистическата партия за парижкото предградие Gennevilliers, също заяви, че ще пренебрегне директивата, съобщава The Times.

Не е ясно дали кметовете ще понесат наказание за непокорството си. Филип Лоран, заместник-ръководител на асоциацията на френските кметове, предупреди, че могат да се изправят пред отстраняване. Депутатът от La France Insoumise Hadrien Clouet обаче заяви, че това е малко вероятно, тъй като Франция няма закони, определящи ситуациите, в които трябва да се свалят знамената, съобщи британският вестник Телеграф.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.