Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Френското правителство използва „прекомерна сила“ срещу протестиращите: Съветът на Европа

Френското правителство използва непропорционална сила срещу демонстрантите, протестиращи срещу пенсионните реформи, в нарушение на свободата им на събрания и изразяване, заяви комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович.

Миятович определи полицейския отговор на протестите като „притеснителен“, добавяйки, че „спорадичните актове на насилие от страна на някои демонстранти или други осъдителни действия, извършени от други по време на демонстрация, не могат да оправдаят прекомерната употреба на сила от държавни агенти“.

Въпреки че са се случили някои „инциденти с насилие“, включително срещу полицията, те „не са достатъчни, за да лишат мирните демонстранти от правото на свобода на събранията“, каза тя и добави, че френските власти имат задължение да защитават мирните протестиращи и журналисти както от полицейското насилие, така и от демонстрантите.

„Докато една държава може да има властта да използва сила, по-специално за възстановяване на реда, такава употреба трябва да се извършва само в краен случай и при стриктно спазване на условията за необходимост и пропорционалност“, каза комисарят. Насилието, откъдето и да идва, по никакъв начин не може да се използва като средство за разрешаване на социална и/или политическа криза.

Миятович призова правителството на президента Еманюел Макрон да спазва препоръките на Комисията от 2019 г., отнасящи се до протестите на „жълтите жилетки“, както и тези, издадени от френската комисия по правата на човека по-рано тази седмица.

Френската национална консултативна комисия по правата на човека (CNCDH) заяви в четвъртък, че по време на едноседмичните протести полицията е атакувала мирни демонстранти и безцеремонно ги е арестувала без причина. Фактът, че само девет от 292-мата души, арестувани в Париж на 16 март, са обвинени в някакви престъпления, предполага „прекомерно използване на полицейския арест“ като начин за потушаване на законните протести, съобщи CNCDH.

Протестите срещу пенсионната реформа привлякоха повече от един милион души в цяла Франция в четвъртък. Заобикаляйки парламента, Макрон използва привилегията на изпълнителната власт, за да повиши пенсионната възраст от 62 на 64 години. Въпреки че синдикатите и опозиционните партии осъдиха мярката, Макрон отказа да отстъпи.

Вътрешният министър Джералд Дарманин заяви в петък сутринта, че почти 450 полицаи и жандармеристи са били ранени и че размирници са запалили над 900 пожара по улиците. Той обвини за насилието „крайно леви“ групи и анархисти от „черния блок“.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.