Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ФСБ е предотвратила атентат срещу две руски атомни електроцентрали

Федералната служба за безопасност (ФСБ) на Русия съобщи, че е предотвратен опит на Службата за външно разузнаване на Украйна да извърши саботаж срещу две атомни електроцентрали.

„В навечерието на честването на 78-ата годишнина от Победата във Великата отечествена война диверсионната група на Службата за външно разузнаване на Украйна се опита да взриви повече от 30 кули от високоволтови електропроводи на атомните електроцентрали в Ленинград и Калинин, което според плана на украинските специални служби би довело до спиране на ядрените реактори, нарушаване на нормалната работа на атомните електроцентрали и би предизвикало сериозни щети на икономиката и репутацията на Руската федерация“, се казва в съобщението на ФСБ, цитирано от ТАСС.

Диверсантите са успели да взривят една и да минират четири кули за предаване на енергия на Ленинградската атомна електроцентрала, и да поставят импровизирани взривни устройства под седем кули за предаване на енергия на атомната електроцентрала „Калинин“.

Арестуваните се граждани на Украйна: Александър Майструк и Едуард Усатенко. Юри Кишак, който в момента се намира в Белгия, е обявен за издирване.

Според ФСБ те са били вербувани през септември 2022 г. от служител на Службата за външно разузнаване, подполковник Виталий Горбатюк и са получили специално обучение в лагери в Киевска и Николаевска област на Украйна. След това през Полша са влезли в Беларус, откъдето незаконно са преминали руско-беларуската граница в Псковска област.

„Освен това бяха идентифицирани и задържани двама съучастници на диверсантите – граждани на Русия, които са им съдействали при осигуряването на средства за комуникация и превозни средства с фалшиви държавни регистрационни табели“, съобщиха от ФСБ.

Според разследването за контрабандата на взривни вещества украинските специални служби са използвали международен канал за превоз на товари по маршрута: град Хелм (Полша) – град Шалчининкай (Литва), след това през територията на Беларус до Ржевски район на Тверска област. Като камуфлаж е използвано товарно ремарке с тайник.

При претърсванията са иззети: 36,5 кг пластичен експлозив С-4, 61 електрически детонатора чуждестранно производство, 38 електронни таймера и 2 пистолета за ПМ с боеприпаси.

Във видео, разпространено от ФСБ, двамата задържани признават за сътрудничество със Службата за външно разузнаване на Украйна.

Още по темата: Унгария е гневна на Зеленски заради изтекли документи за планиран взрив на петролопровода „Дружба“ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.