Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

FТ: Киев e изпратил 71-годишен войник на обучение в НАТО

Един от украинските новобранци, изпратени от Киев в Германия за обучение в използването на западно оръжие, е на 71 години, съобщи Financial Times (FT).

Въпросният възрастен мъж доброволно се е присъединил към украинската армия, уточни британският вестник.

Инструктори на НАТО, работещи във военна база близо до Клиец в Североизточна Германия, заявиха пред FT, че макар да са впечатлени от „огромната мотивация“ на украинските новобранци, възрастта и способността на пристигащите да научат използването на оръжие „варира в широки граници“.

Украинските командири на фронтовата линия често предпочитат да държат най-добрите си войници в окопите с тях, вместо да ги изпращат на обучение в чужбина, оплакват се инструкторите.

Ник Рейнолдс, научен сътрудник по сухопътна война в британския мозъчен тръст за отбрана и сигурност Royal United Services Institute (RUSI), заяви пред FT, че в много случаи военното обучение, предоставяно от Запада, не отговаря на очакванията на Киев.

Украйна иска нейните войски да се упражняват с танкове, бронирани машини, артилерия и дронове в условия, които съответстват на тези на действителното бойно поле, но които също могат да бъдат рискови за участващия военнослужещ, посочи Рейнолдс. Европейските нации обаче имат ниска толерантност към инциденти при обучение и този подход „не се съчетава добре с изискванията на Киев за обучаемите“, обясни той.

Един от германските инструктори съобщава, че е имал известно напрежение с по-възрастните украински командири, които са получили военното си образование по съветско време и „мислят, че знаят по-добре“.

Но „предизвикателство номер 1“ за европейската програма да научи украинските войски да използват западно оборудване е липсата на преводачи, заяви пред FT Мартин Бон, холандски бригаден генерал, който е заместник-ръководител на многонационалната тренировъчна мисия на ЕС.

„Голямото предизвикателство е преводът на думи, използвани във военен или технически контекст, думи, които никой не използва в ежедневието“, каза Бон.

Съобщава се, че езиковите проблеми също са възпрепятствали обучението на украински пилоти да летят на американски изтребители F-16, програма, която в момента се провежда в Дания.

Говорителката на Пентагона Сабрина Сингх предупреди миналата седмица, че Вашингтон няма да даде зелена светлина за прехвърлянето на F-16 в Киев от европейските страни, докато украинските пилоти не научат добре английски език.

Още по темата: Украински войник: Обучението на НАТО не ни подготвя за война, западните инструктори не разбират с какъв враг се бием 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.