Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Г-7 не успя да постигне споразумение за забрана на руските диаманти

Страните от Г-7 не постигнаха консенсус по отношение на санкциите срещу руската диамантена индустрия, според изявление на външните министри, публикувано от германското външно министерство след среща в Токио.

В раздел, посветен на конфликта в Украйна, групата повтори предишното си обещание да продължи политиката си на санкции срещу Русия. По отношение на руските диаманти обаче тя се ангажира само да „ускори консултациите си за енергетиката, металите и всички непромишлени диаманти, включително тези, които се добиват, преработват или произвеждат в Русия“.

Вносът на необработени диаманти от Русия беше забранен или частично ограничен от САЩ, Великобритания, Канада и Нова Зеландия миналата година. Г-7 и ЕС също обмислят по-широка забрана през последните няколко месеца, която предвижда ограничаване както на директните покупки на диаманти от Русия, така и на механизъм, който би предотвратил непрекия внос на необработени скъпоценни камъни с руски произход.

Според съобщения в медиите, позовавайки се на източници, близки до дискусиите, страните планират да въведат специална система за проследяване, която ще включва физически проверки на пакети, съдържащи камъни, и задължителни данни за проследимост за производителите и търговците на диаманти.

Според по-ранни съобщения в медиите Г-7 и ЕС трябваше да очертаят мерките до края на октомври. Очакваше се забраната да бъде включена в предстоящия 12-и пакет от антируски санкции на ЕС и да влезе в сила от Г-7 до 1 януари 2024 г.

Високопоставен дипломат от ЕС обаче заяви пред Ройтерс, че Брюксел все още чака Г-7 да излезе с предложение, в което подробно се описва забраната, за да изработи свои собствени санкции срещу руските диаманти.

Още по темата: Белгия ще блокира забраната на ЕС за руски диаманти

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.