Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Габриел и Блинкен си тръгнаха от Скопие заради присъствието на руския външен министър

Министърът на външните работи Мария Габриел си тръгна от Скопие снощи, за да не присъства на днешното заседание на ОССЕ, на което е и руският външен министър Сергей Лавров. Освен Габриел, в македонската столица не е и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

България не допусна прелитането на самолета на руския външен министър, защото св списъка на пътниците е била и говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Обяснението, според нотата на Външно министерство на България, е, че на борда на самолета ще е Маия Захарова, а тя е в списъка с руснаци, на които ЕС е наложил санкции. Въпреки това самолетът с руската делегация с Мария Захарова беше пуснат безпроблемно да прелети през Гърция, заобикаляйки страната ни. Гърция е член на ЕС и не наложи забрана, за разлика от България.

Захарова нарече „опасна глупост“ решението на българските власти, тъй като Русия може да наложи ответни мерки.

Захарова обвинява българските власти, като цитира Чикагската конвенция за международната гражданска авиация от 1944 г. Тя уточнява, че под територия на държавата се приемат „сухопътните територии и прилежащите към тях териториални води“. Въздушното пространство не се посочва с термина „територия“. Затова според Захарова санкциите на ЕС не могат да засягат лице, пътуващо със самолет, което е със забрана да влиза в нечия държавна територия. Захарова е в списъка на ЕС на руски граждани, срещу които са наложени санкции.

„Помислиха ли българските чиновници за това, че спрямо хиляди натовски деятели, които се намират в нашите огледални забранителни списъци, могат да бъдат предприети подобни мерки в отговор? И помислиха ли за създаването на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде правото на неграмотни чиновници в София да позорят българския народ?“, пита Захарова. И завършва: „Ние вече сме в Скопие“.

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.