Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Габриел и Денков ще се сменят като премиер на 9 месеца

България ще има не един, а двама премиери, които ще управляват ротационно за 9 месеца. Това стана ясно от свъместната пресконференция в парламента на Мария Габриел, излъчена от ГЕРБ, и Николай Денков, кандидат на ПП-ДБ.

„Ясно ни е, че ситуацията е изключително трудна. След 5 поредни избора и в настоящия парламент имаме затруднения и има опасност да се отиде на шести. Още в началото на 49-ото НС инициирахме законодателна програма, която да е приемлива за повече групи. Представихме и обсъдихме с ГЕРБ и управленска програма, която да стане основа. Представихме състав на проектокабинет, за да покажем, че имаме възможност да управляваме държавата, ако се наложи.

Сега, когато е ясно, че първият мандат не може да се реализира с подкрепата на 121 депутати, предложихме на ГЕРБ да използваме целия този натрупан импулс, да стъпим на законодателната програма, на управленсктата програма, която още малко трябва да се уточни, но е добра основа. Да стъпим на предложения от нас състав, който може да бъде прецизиран предвид новите обстоятелства и търсенето на парламентарна подкрепа от ГЕРБ.“ Това обясни Николай Денков. Тъй като Мария Габриел върна днес неизпълен първия мандат на президента Румен Радев, това означава, че въпросното правителство с двама ротационни премиери ще бъде съставено с втория мандат, който ще бъде връчен на ПП-ДБ.

Като гаранция, че правителството ще работи поне 18 месеца, в първите 9 месеца премиер ще е Денков, а вицепремиер и министър на външните работи – Габриел. За следващите 9 месеца двамата ще си сменят местата. В края на всеки от тези периоди премиерът подава оставка, двете групи я гласуват и подкрепят номинацията на другата група.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.