Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Гърция, която има 850 танка „Леопард“, няма да прати нито един на Украйна

Гърция няма да предостави произведени в Германия танкове „Леопард 2“ на Украйна, каза гръцкият премиер, като се аргументира, че Атина вече е предоставила на Киев значителна военна подкрепа, включително бронетранспортьори. Гърция разполага с повече танкове Leopard от всяка друга европейска страна: около 350 „Леопард 2“ и 500 „Леопард 1“, съобщава Bild.

„Няма да предоставим танкове „Леопард 2“ по простата причина, че те са абсолютно необходими за нашата отбранителна позиция“, каза Кириакос Мицотакис пред японския информационен бюлетин Nikkei Asia.

„Винаги сме заявявали много ясно, че сме готови да подкрепим Украйна, но не за сметка на нашите отбранителни способности“, добави той.

САЩ обявиха на 25 януари, че ще изпратят танкове Abrams в Украйна, докато Германия заяви, че ще й достави танкове „Леопард 2“ и също така ще позволи на съюзниците да изпратят своите германски бронирани машини в Киев.

Украйна настояваше за танковете от известно време, заедно с други оръжия, като ракети с голям обсег, твърдейки, че те са необходими за отблъскване на очакваната руска офанзива тази пролет.

Относно продължаващото напрежение между Атина и Анкара Мицотакис заяви, че те имат нещо общо с изборите в Турция, които се очаква да се проведат на 14 май. „Не се притеснявам от възможен конфликт“, добави той.

В момента отношенията между Гърция и Турция отново ескалираха заради дългогодишен спор за собствеността върху територии в Егейско море.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.