Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Гърция няма да дари S-300 на Киев въпреки исканията на САЩ

Атина няма да достави ракетни системи за противовъздушна отбрана S-300 на Украйна въпреки исканията на САЩ, тъй като това ще отслаби отбраната на Гърция, заяви пред медиите министърът на отбраната на страната Николаос Панагиотопулос.

На въпрос дали държавният секретар на САЩ Антоний Блинкен е поискал изпращането на военно оборудване, включително системи S-300, за Украйна по време на визитата си в Гърция по-рано тази седмица, Панагиотопулос каза, че Вашингтон отдавна е поискал от Атина да достави S-300 на Киев.

„Но ние казахме, че не можем да удовлетворим това искане, защото по никакъв начин не можем да предоставим никаква помощ, като отслабим защитата си. S-300 са там, където са. Те бяха купени и пристигнаха в Гърция по определени причини и докато тези причини съществуват, няма да се съгласим на отслабване на нашата отбранителна система“, каза Панагиотопулос.

Техническата поддръжка на ракетите за системите за противовъздушна отбрана „няма да бъде лесна задача“, каза министърът, като отбеляза, че това се отнася за всички оръжейни системи от руско или съветско производство.

„Тъй като на островите са разположени не само S-300, но и някои системи за противовъздушна отбрана с малък обсег, това са бойни машини на пехотата. Дадохме 20 бойни машини на пехотата, които имаме, на Украйна в замяна с германците, получихме по-модерни и следователно по-подходящи за нашите нужди бронирани машини германско производство. Има още 20 за даване. Във всеки случай става все по-трудно да се поддържат тези системи“, каза ръководителят на отбраната.

Гърция придоби ракетните системи за противовъздушна отбрана S-300 от Кипър. В момента те са разположени в Крит.

През 1990-те години Гърция придоби значителен брой съветски и руски оръжейни комплекси, включително системи за противовъздушна отбрана S-300 и Тор, както и различни противотанкови ракети и бойни машини на пехотата. САЩ призовават Гърция, като член на НАТО, да замени тези оръжия със системи, произведени в САЩ.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.