Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Гърция поема охраната на въздушното пространство на България

България е поискала въздушното ни пространство да се охранява от Военновъздушните сили на Гърция, съобщи гръцкият вестник „Катимерини“.

Страната ни е подала искане чрез НАТО за тримесечно наблюдение на българското въздушно пространство в рамките на мисията на НАТО Air Policing.

Гръцките военновъздушни сили вече заедно с Италия изпълняват мисии за въздушно наблюдение на въздушните пространства на Албания, Черна гора и Северна Македония.

В тези държави отговорността за охрана се разпределя на две седмици (15 дни за Гърция, 15 за Италия) в контекста на политика, следвана от НАТО, че въздушното пространство на държава-членка на Северноатлантическия договор не трябва да бъде поверено само на военновъздушните сили на една страна, пише „Катимерини“.

Искането за помощ от гръцките военновъздушни сили за охрана на българското въздушно пространство е обсъдено на дипломатическо ниво, както и във Върховния щаб на съюзническите сили на НАТО в Европа. България разполага със стари изтребители МиГ-29, чиито възможности са ограничени заради нуждата от ремонти.

София поръча на два пъти (2019 и 2022 г.) общо 16 американски F-16C/D 70s. Очаква се първият самолет да кацне в България едва през 2025 г. САЩ обясниха забавянето с пандемията от Ковид-19. В договора, подписан от България, няма клауза за неустойки при забавяене на доставките.

Още по темата: След като платихме милиарди за F-16, САЩ ни препоръчват да ползваме руските МиГ-29

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.