Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Гърция протестира срещу представянето на Александър Велики като гей във филм на Netflix

Гръцкият министър на културата разкритикува филм на Netflix за Александър Велики като „изключително нискокачествена фантастика“ и „ниско съдържание, изобилстващо от исторически неточности“.

Коментарите на Лина Мендони за филма „Александър: Създаването на бог“ са заради сюжетната линия, показваща романтична връзка между Александър Велики и неговия довереник и приятел Хефестион. Гръцкият вестник „Елефтерос типос“ нарече това „изкривяване на истината“ и обвини филма на Оливър Стоун от 2004 г. „Александър“, че е започнал „пропагандна кампания за хомосексуалността на Александър Велики“.

Димитрис Нациу, председател на крайнодясната християнска политическа партия „Ники“, нарече сериала „плачевен, неприемлив и неисторически“ и заяви, че той има за цел „подсъзнателно да предаде идеята, че хомосексуалността е била приемлива в древни времена, елемент, който няма основа“.

Министърт на културата Лина Мендони отговори на депутатско питане в гръцкия парламент по темата. Тя заяви, цитирана от Guardian, че филмът е „изпълнен с исторически неточности, демонстрира небрежността на режисьора и бедността на сценария“.

Относно описанието на връзката между Александър и Хефестион Мендони каза: „В източниците не се споменава, че тя надхвърля границите на приятелството, както е определено от Аристотел“.

„Концепцията за любовта в древността е широка и многоизмерна. Не можем да тълкуваме нито практики, нито хора, които са живяли преди 2300 години, по наши собствени мерки, собствени норми и предположения. Александър Велики в продължение на 2300 години никога не се е нуждаел, нито пък се нуждае сега от намесата на някой непоискан защитник на историческата му памет или, още повече, на неговата личност и морално положение“, заяви Мендони.

На въпрос на депутата Димитрис Нациу дали правителството ще предприеме действия срещу Netflix Мендони подчерта, че подобен ход би бил противоконституционен. Конституцията на Гърция защитава свободата на изкуството от началото на 19 век.

„Министерството на културата не упражнява цензура, не извършва действия, които водят до наказателно преследване или забрана, не манипулира, не ограничава, не контролира разпространението на информация и идеи нито превантивно, нито репресивно“, каза Мендони.

„Вдъхновението на хората на изкуството, личната интерпретация и преценката на индивидите очевидно не могат да бъдат подложени на регулаторен режим и контрол, нито могат да бъдат управлявани от съдилищата или въвлечени в тях. Вместо това тя се оценява и преценява от всеки един от нас, от международната общност. Така се оценява и Netflix“, каза министърът.

Отдавна се спекулира за естеството на отношенията между Александър Велики и неговия генерал. Това, което не се обсъжда, е, че Александър и Хефестион са били близки приятели от детството си и често са били оприличавани на Ахил и Патрокъл от техните съвременници.

Спорът напомня друг подобен случай с Египет миналата година, когато египетското министерство на антиките публикува дълго изявление, критикуващо решението на Netflix да избере чернокожа актриса за ролята на Клеопатра в документалния филм „Кралица Клеопатра“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.