Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Газпром“ може да ни осъди да платим стотици милиони долари: Росен Христов

„Булгаргаз“ може да бъде осъден от „Газпром“ при арбитражно дело, като рискът е да се платят стотици милиони долара. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов по време на парламентарния контрол.

На 14 ноември миналата година „Газпром експорт“ съобщи, че арбитражен съд в Стокхолм е постановил, че финландската компания „Газум“  (Gasum) трябва да му изплати над 300 милиона евро за доставки на газ, след като не се е придържала към задълженията си по клаузата „вземай или плащай“. България също е в подобна ситуация.

„Обсъждаме с юристи вероятността такъв иск да бъде предявен към нас. Паралелно оценяваме всички възможни претенции, които нашата страна може да има към „Газпром експорт“ за недоставени количества. Едно такова съдебно, в случая арбитражно, разбирателство само по себе си е изключително тежък и скъп процес с неясен резултат. Ако всички аргументи са на нечия страна, има 90% шанс тази страна да спечели. Рискът съществува, материалният интерес е огромен за мащабите на нашата страна, говорим за стотици милиони. Ако бъде установено нарушаване на закона, съответните органи ще потърсят наказателна отговорност. Това дали гражданите ще платят сметката, ако има такава, това е сигурно“, каза министър Росен Христов.

Не доставяме руски газ с подписания договор между „Булгаргаз“ и турската компания „Боташ“, увери преди това Росен Христов.

„Не доставяме нито руски, нито никакъв друг газ чрез този договор. Този договор е изцяло за резервиране на капацитет на терминали и газопреносна мрежа. По структура и концепция той е аналогичен с резервирането на терминали. Новостроящият се терминал в Алексадропулис е капацитет, както и резервирането на слотове на терминалната в Ревитуза. Т.е., тук говорим за резервиране на инфраструктура, която да позволи да доставяме природен втечнен газ LNG от източници, който купуваме чрез откритите процедури, които „Булгаргаз“ осъществява“.

ПП и ДБ критикуват този договор заради отстранените посредници от времето на тяхното управление, заяви още министър Христов.

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.