Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ген. Мили: Няма да си тръгнем от Сирия, Близкият изток е основен източник на петрол, ще останем за десетилетия

Присъствието на американските войски в Сирия ще продължи, прогнозира генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ. Висшият генерал заяви, че военният контингент ще остане в страната, за да се бори с оставащите бойци на ИДИЛ.

Правителството на президента Башар Асад многократно е настоявало Вашингтон да изтегли силите си, определяйки американското военно присъствие там като незаконно и обвинявайки САЩ, че крадат петрола на Сирия.

В интервю за йорданската телевизия „Ал Мамлака“ ген. Мили заяви: „Не мога да си представя, че САЩ някога ще си тръгнат от Близкия изток. Мисля, че ще останем ангажирани за много, много години и десетилетия напред.“

Генералът обясни, че малки групи бойци на ИДИЛ остават „в и около Сирия и около Ирак… И ако по някакъв начин внезапно се оттеглим, тези сили биха могли да се реконструират.“

Според него, докато ислямистката групировка е до голяма степен победена, нейната идеология все още е там, което изисква „ниво на ангажираност“ от страна на Вашингтон.

На въпрос дали Вашингтон ще изтегли войските си от Сирия, когато терористичната групировка бъде напълно изкоренена, Мили каза, че подобно решение ще трябва да вземе американският президент Джо Байдън.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ отбеляза в същото време, че Близкият изток като цяло е „много важен за САЩ по много причини“, не на последно място защото е „основен източник на петрол и енергийни ресурси“. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп също в прав тест заяви, че америакснките войски са в Сирия заради петрола.

Правителството в Дамаск многократно е обвинявало САЩ, че изнасят откраднат сирийски петрол от страната под прикритието на антитерористична операция. Според сирийското правителство до 80% от дневния добив на петрол в страната се изнася в чужбина от „американските сили и подкрепяните от тях въоръжени групировки“.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Крадците са влезли с в злом и никой не може да ги изгони .Крадът си на спокойствие?!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.