Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Генчовска за Северна Македония: Изпратиха ни проект за ревизия на българската позиция

„На 5 април тази година външнополитическият съветник на премиера изпрати свой проект на актуализация на рамковата позиция. Съдържанието му обаче по-скоро предполага ревизия на българската национална позиция. В тази нова рамкова позиция (проект) не фигурира българската позиция по т.нар. македонски език. Изискването за европейски гаранции за изпълнение на договора от 2017 година става несъстоятелно. На практика в този проект са обединени частични идеи на външно министерство за прилагане на двустранния договор, но без да има ясен механизъм в преговорната рамка за изпълнение на договора. Външно министерство прецени, че няма как да има бележки по документ, който изначално и изцяло е погрешен и го отхвърли като възможност. Отчитахме и по-висока активност на международен план“. Това заяви министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска по време на изслушване в Народното събрание по темата за присъединяването на Северна Македония към ЕС.

„В началото на месец май министерството започна да води разговори вече без налагането на ограничения и намеса и в изключително кратък срок беше постигнат съществен напредък“, подчерта Генчовска.

„Още когато поех поста министър на външните работи по време на първата ми среща с министъра на външните работи на РСМ, първото ми изречение към него беше: „Г-н министър, комуникирайте само с мен“. За съжаление това не се случи. Представителите на РСМ продължиха да търсят контакт у нас извън външно министерство с цел постигане на пробив основно ключовото българско искане – механизъм за проследяване на изпълнението на договора от 2017 г., както и по отношение на референцията за македонския език“, каза още тя.

„На 10 януари, в доклада си за заседанието на КСНС, външно министерство алармира, че в рамките на процеса РСМ ще продължи да следва няколко основни линии на поведение – ще продължи да разчита предимно на външния натиск, ще демонстрира конструктивност и ще отправя множество обещания. Ще търси неформални отстъпки и създава прецеденти, ще се стреми да разделя институциите в България по темата Северна Македония, като търси начин да се ангажира само с отделни български представители, с цел да изолира от процеса българските институции с експертиза по темата. И така да отслабва българската позиция, а при възможност да постига пробив в нея“, обясни Генчовска.

Мнозинството в парламента реши като първа точка да бъде процедурата по изслушване на министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска за процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС и вземането на решения за одобряване на рамка на преговори.

Министърът на външните работи Тедора Генчовска не е запозната с документа, който премиерът Кирил Петков е внесъл днес в Министерския съвет.

„Не съм запозната с проекта на МС, поради това, че бях извикана на изслушване. Нямам информация този проект да е бил изпратен за предварително съгласуване в МВнР, както и самият текст на документа“, каза Генчовска. Тя заяви, че на днешното заседание на МС, на което не присъства, МВнР са представили Рамкова позиция за предстоящото заседание така, както изисква закона и така както е съгласувано с всички останали министерства.

„Не знам как ще протича тази процедура през Комисията по външна политика и какво се цели“, каза Генчовска и добави: „Има процедура, внася се доклад, ако има нужда от промяна на Рамковата позиция, от промяна на Декларацията на НС. Процедурата е ясна на всички вас“.

„Всяко едно предложение, което се разграничава от рамковата позиция, да бъде изпращано веднага в Народното събрание и да не се дава съгласие докато се обсъжда в НС. Ако има отрицателно решение, автоматично да се дава отрицателен отговор. По този начин избягваме всякакви спекулации, че това правителство ще направи каквото и да било по темата Северна Македония и тази тема трябва да бъде решена изцяло от народните представители“, подчерта премиерът Кирил Петков в началото на заседание на Министерския съвет.

Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“, попита Генчовска ако наистина е имало двойна външна политика, кой е извършвал втората. „Какви са правата на министър-председателят да формира политически решения. Смятате ли, че такава голяма тема като Северна Македония има право да обсъжда само външния министър? Защото и ние с г-н Йорданов бяхме на среща с председателят на ЕК по тази тема, извършили сме престъпление. Външно министерство е държава в държавата? Ако политически лидер на дадена партия от управляващите е бил в Скопие, това престъпление ли е“, попита той.

Генчовска потвърди, че външната политика се води от Министерския съвет, защото има много измерения. „Външно министерство отговаря изцяло за защита на националните интереси в рамките на документите, които всички много добре знаят. Както може би видяхте, никъде не казвам, че премиерът е взел е решения, които са различни от това. Никъде не съм споменала неговото име, защото заседанието е открито“, заяви Генчовска.

Източник:Дарик
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.