Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Геомагнитна буря освети в червено небето над България и голяма част от Европа

Северното сияние освети в червено небето над голяма част от Европа, включително и в България – от Украйна и Русия до Великобритания. Потребители в социалните мрежи от различни държави публикуват снимки на огнено червеното сияние в небето.

Полярното сияние, видимо като зелени и червени светлини, пленява хората от хилядолетия и се появява по време на геомагнитни бури. Смущенията в магнитното поле на Земята водят до часове на ярки полярни сияния както на високи, така и на ниски географски ширини.

Светлинният спектакъл обикновено е най-видим близо до северния и южния магнитен полюс на Земята, където светлините се наричат ​​сиянието „Аврора“.

Те се причиняват от взаимодействието на частици, идващи от слънцето, известни като слънчев вятър. Частиците могат да изминат милиони километри и някои в крайна сметка да достигнат Земята. След това те се насочват към полярните региони от магнитното поле на Земята.

В зависимост от това кои газови молекули са ударени и къде се намират в атмосферата, различни количества енергия се освобождават като различни дължини на вълната на светлината; кислородът произвежда зелена светлина, докато азотът кара небето да свети в червено.

По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география геомагнитният индекс се е покачил над 8 при максимален индекс 9. Магнитна буря се наблюдава, когато индексът е по-голям от 5.

Геомагнитна буря освети в червено небето над България и голяма част от Европа

Източник: Национален институт по геофизика, геодезия и география

Планетарният Kp индекс е мярка за смущението на земното магнитно поле. Той се дава в относителни единици, които варират от 0 до 9 в зависимост от смущението на полето. Стойността на индекса Kp се определя от данните на 12 геомагнитни станции, разположени в северното и южното полукълбо на Земята. Те определят смущението на земното магнитно поле във всеки текущ момент.

Поради факта, че аномалиите в земното магнитно поле се причиняват от слънчевия вятър – потоците заредени частици, които се изхвърлят от Слънцето и които, навлизайки в земната атмосфера предизвикват токове и от там – вариации на магнитното поле на Земята, съществува възможност да се определи степента на смущение на земното магнитно поле от параметрите на слънчевия вятър. Това се оказва възможно поради наличието на текущи данни, получавани от стационарен спътник извън земната атмосфера Advanced Composition Explorer (ACE).

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.