Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ГЕРБ: Списъкът с българи на „Миротворец“ не допринася за добрите взаимоотношения с Украйна

Парламентът изслуша шефовете на служби заради включването на българи в списъка на украинския сайт „Миротворец“.

„Тези списъци не са списъци за отстраняване на хора, но и не допринасят за добрите взаимоотношения. Това заяви пред журналисти председателят на комисията за контрол над службите за сигурност към Народното събрание Даниел Митов (ГЕРБ-СДС) след изслушване в комисията на ръководителите на службите за сигурност заради сайта „Миротворец“.

Депутатите от комисията изслушаха днес председателите на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев и на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) Антоан Гечев , директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев и началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев във връзка с интернет сайта „Миротворец“, където е публикувана база данни за лица, които според сайта са врагове на Украйна. Сред тях има и български граждани.

Хубаво е български граждани да не попадат в списъци, които някой може да си интерпретира, каза Митов. По думите му ще бъде работено с Украйна, за да е ясно, че подобен тип платформи не създават условия за добра комуникация.

„Сайтът е бил на вниманието на сериозни международни организации като Г-7, ООН, Европейската комисия, които във времето са имали инициативи, така че да ограничат действията на платформата, особено по отношение на публикуването на лични данни на лица без тяхното съгласие“, коментира Митов. Инициативите не са довели до резултата, каза още той.

Според него е необходимо България да подкрепи подобен тип инициативи, за да се стигне до ограничаване на публикациите в сайта и начина, по който функционира. Службите ще направят оценка дали има потенциална заплаха и ще ни информират, заяви Даниел Митов.

От февруари 2021 г. Европейският парламент настоява сайтът „Миротворец“, в който има списъци с хора, нарочени за „врагове“ на Украйна с подтекст да бъдат ликвидирани, да бъде закрит, каза евродепутатът Елена Йончева, която също е част от списъка на сайта от 2018 година.

Посолството на Украйна в България излезе с позиция по темата и заяви, че дейността на обществената организация „Миротворец“ по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на Украинската държава.

По-рано днес от „БСП за България“ заявиха, че ще внесат сигнал до Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и искат изслушване на службите за сайта „Миротворец“. „Възраждане“ поискаха парламентът да приеме решение, което да задължи правителството да реагира и да защити българските граждани в списъка за ликвидиране на украинския „Миротворец“.

Още по темата:

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.