24.4 C
София
събота, 20 август, 2022

Германия блокира 9 милиарда евро от ЕС за Украйна

- Реклама -spot_imgspot_img

Германия забавя отпускането на пакет от помощ в размер на 9 милиарда евро за Украйна, което беше решено на срещата на върха на ЕС в края на юни. Според вестник Corriere della Sera, позовавайки се на източници в Брюксел и Киев, германският министър на финансите Кристиан Линднер не одобрява намерението на Европейската комисия да финансира помощта за Украйна от общия европейски дълг, както беше по време на пандемията.

Засега Берлин е одобрил само първия транш от 1 милиард евро, който трябва да бъде получен до края на юли. Киев твърди, че се нуждае от 5 милиарда долара на месец. Според Corriere della Sera Украйна може да не изпълни задълженията си през септември, когато настъпи следващият период за изплащане на външния дълг.

Вестникът твърди, че блокирането на помощта е раздразнило украинските власти, както и информацията, че Берлин възнамерява да заобиколи поредица от санкции, наложени на Русия в енергийния сектор, за да гарантира доставките на газ. Това, смята изданието, е причината за уволнението на украинския посланик в Германия Андрий Мелник.

ЕК предложи пакет от 9 милиарда евро помощ за Украйна през пролетта, който след това беше одобрен от лидерите на страните членки на ЕС. Помощта предвижда 25-годишен заем на Киев с безлихвено връщане от средствата на ЕК чрез механизма на еврооблигациите (т.е. чрез дългови гаранции от страните членки), пояснява изданието.

- Реклама -spot_imgspot_img
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.
Разследвания
- Реклама -spot_img
Свързани публикации
- Реклама -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here