Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 29 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германия обвини „приятелския доставчик“ на газ САЩ в астрономическа печалба

САЩ и други „приятелски“ държави-доставчици на газ се възползват от влошаващата се енергийна криза в ЕС, заяви германският министър на икономиката Робърт Хабек.

„Някои страни, включително приятелските, понякога постигат астрономически цени [за своя газ]. Разбира се, това носи със себе си проблеми, за които трябва да говорим“, каза Хабек в интервю за вестник NOZ, преведено от NBC News. Той призова за повече солидарност от страна на Вашингтон, когато става въпрос за подпомагане на своите енергийно притиснати съюзници в Европа.

„САЩ се свързаха с нас, когато цените на петрола се повишиха, а националните петролни запаси в Европа бяха използвани в резултат на това. Мисля, че такава солидарност би била добра и за ограничаване на цените на газа“, предложи Хабек.

Според министъра ЕС „трябва да обедини пазарната си мощ и да организира интелигентно и синхронизирано поведение при покупката“, така че отделните страни от ЕС да не наддават помежду си и да повишават цените на световния пазар.

Евросъюзът е изправен пред тежка зима с недостиг на газ заради драстично намалените руски доставки на фона на западните санкции и  саботажа на газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.