Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германия обвини „приятелския доставчик“ на газ САЩ в астрономическа печалба

САЩ и други „приятелски“ държави-доставчици на газ се възползват от влошаващата се енергийна криза в ЕС, заяви германският министър на икономиката Робърт Хабек.

„Някои страни, включително приятелските, понякога постигат астрономически цени [за своя газ]. Разбира се, това носи със себе си проблеми, за които трябва да говорим“, каза Хабек в интервю за вестник NOZ, преведено от NBC News. Той призова за повече солидарност от страна на Вашингтон, когато става въпрос за подпомагане на своите енергийно притиснати съюзници в Европа.

„САЩ се свързаха с нас, когато цените на петрола се повишиха, а националните петролни запаси в Европа бяха използвани в резултат на това. Мисля, че такава солидарност би била добра и за ограничаване на цените на газа“, предложи Хабек.

Според министъра ЕС „трябва да обедини пазарната си мощ и да организира интелигентно и синхронизирано поведение при покупката“, така че отделните страни от ЕС да не наддават помежду си и да повишават цените на световния пазар.

Евросъюзът е изправен пред тежка зима с недостиг на газ заради драстично намалените руски доставки на фона на западните санкции и  саботажа на газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.