Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германия отделя до 220 пъти повече емисии от въгледобив, отколкото официално декларира

Германия твърди, че е лидер в екологията, зеленото производство и прилагането на „зелените“ политики за климата, но ново проучване на мозъчния тръст Ember изчислява, че Берлин  масово подценява своите емисии от въгледобива.

Независимият климатичен анализатор Ember публикува тази седмица шокиращ нов доклад, в който се твърди, че има голямо несъответствие между количеството въглища, за които е известно, че страната добива, и отчетените емисии от въгледобива спрямо останалата част от Европа.

Този доклад представя доказателства за недостатъчното отчитане на емисиите на метан от въглищни мини в Германия и подчертава защо факторът за емисии на метан и методологията трябва спешно да бъдат актуализирани.

Проучванията показват, че Германия отделя между 28 до 220 пъти повече емисии, отколкото официално докладва, от активни операции за добив на въглища.  Докладът предполага, че Германия отделя допълнителни 300 000 тона метанови емисии годишно.

Ключови несъответствия :

– Въпреки че Германия е произвела 44% от общия лигнит в ЕС през 2022 г., тя отчита само активни емисии от въгледобив от 1,39 хил. тона, а именно 1% от отчетените от ЕС.

– Метанът от каменовъглени мини, отделян в страната, може да бъде 28 до 220 пъти повече, отколкото се съобщава официално.

– Германия смята своите лигнитни въглища за сравними с тези на Полша. Въпреки това оценката на Германия за съдържанието на метан във въглищата е от 40 до 100 пъти по-ниска от измерванията на полския лигнит.

– През 2022 г. Германия е добила  131 милиона тона  лигнитни въглища от открити мини, което представлява 44% от  общото производство на лигнитни въглища в ЕС за този период. Германия обаче отчита само активни емисии от 1,39 хил. тона, а именно  1% от общите отчетени  активни повърхностни емисии на метан от въгледобив в ЕС през 2021 г.

Освен това метанът от откритите въглищни мини в Германия се вижда ясно от сателитни данни, което показва, че емисиите са значително повече. Най-високите концентрации на метан се откриват в мините Hambach и Welzow-Süd, включително района на Lusatian Lake.

Ember анализира измерванията на метан от  полски лигнит и установява, че емисиите могат да бъдат 184 пъти по-високи от количествата, обявени в докладите на Германия в момента. Това би удвоило емисиите на метан в Германия през 2021 г. от целия енергиен сектор, което представлява 14% увеличение на националните емисии на метан. Германия не може  да претендира, че е лидер в областта на климата,  докато в същото време не отчита своите реални емисии.

Метанът е вторият най-важен източник на парникови газове за изменението на климата според Брюксел, а въглищата са най-големият източник на метан в енергийния сектор в ЕС. „Зелената сделка“, подписана от ЕС, изисква  глобалните емисии от въгледобив да бъдат намалени със 75% до 2030 г.

Още по темата: Изнасяме въглища за ТЕЦ-овете в Сърбия и след това купуваме ток от тях, а нашите са на загуба заради „зелената сделка“ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.