Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германия призна провала на разузнаването си за войната в Украйна

За разлика от други западни служби за сигурност, германската служба за външно разузнаване (BND) многократно сериозно прецени погрешно развитието на конфликта на Русия с Украйна, заяви вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек в интервю за журналиста Стефан Ламби, цитирано от Financial Times. Той отправи критика към германското разузнаване.

Германските шпиони първо не са успели да оценят правилно рисковете от избухване на пряка военна конфронтация между двете съседни държави през февруари 2022 г., каза Хабек. Американските и британските разузнавателни служби вече предупреждаваха „много силно“ за заплахата от потенциален конфликт по това време, добави той.

„Други служби казаха: това е упражнение, най-лошото няма да се случи“, каза той и добави, че в крайна сметка „се случи най-лошото“. На въпроса дали има предвид германското разузнаване, когато говори за „други служби“, Хабек, който е и министър на икономиката на страната, отговори: „Да“.

През април вицеканцлерът заяви пред журналиста, че германското разузнаване е дало сериозна погрешна преценка веднага след началото на конфликта, като е поддържало, че „след 48 часа Путин ще окупира цяла Украйна“, каза министърът, отбелязвайки, че това не се е случило. В резултат на това Берлин реши да предостави военна помощ на Киев едва два дни след избухването на конфликта.

BND вече многократно се сблъсква с обвинения в некомпетентност на фона на продължаващия конфликт между Москва и Киев. През февруари 2022 г. германските медии съобщиха, че службата толкова не осъзнава потенциалната заплаха от конфликт, че нейният ръководител Бруно Кал е пътувал до Киев малко преди войната да започне.

След това шефът на разузнаването не успя да се евакуира навреме с други германски дипломати и агенти на разузнаването, което накара BND да изпрати екип от агенти, които да приберат шефа им. В крайна сметка Кал е докаран в Полша в конвой от превозни средства, като военните действия вече са в разгара си.

В началото на юли германските медии съобщиха също, че BND не е информиралo своевременно правителството за опита за метеж на Пригожин в Русия. По това време канцлерът Олаф Шолц заяви пред журналисти, че германските шпиони „не са знаели предварително“ за плановете на руската частна военна компания „Вагнер“ и само „са съобщили какво може да се наблюдава“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.