Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 28 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германия разкри измама с украинска програма, предлагала убежище в Берлин на руски войници, ако дезертират

Германското правителство отрече да съществува програма за даване на убежище на руски войници в Германия, ако дезертират и се предадат на Украйна. Берлин обяви, че това не е вярно, въпреки че такава програма се рекламира от украинското правителство.

Украйна „играе много цинична игра с руски войници, които обмислят да дезертират“, отбеляза германският вестник NachDenkSeiten, като публикува писмо, което членът на Бундестага Андрей Хунко е изпратил до вътрешното министерство за обещанията, дадени от Киев, и отговора, който е получил.

„Вярно ли е, че руските дезертьори имат възможност да кандидатстват за убежище в Германия чрез украинския държавен проект „Искам да живея“ и за какви други подобни или сравними програми знае федералното правителство, чрез които руските дезертьори в украински плен могат да кандидатстват за убежище в държави-членки на ЕС, включително Германия?“ попита Хунко в писмото си, изпратено в сряда.

„Не. Федералното правителство също не е запознато с други подобни или сравними програми, свързани с вашия въпрос“, отговори парламентарният секретар на МВР Махмут Йоздемир.

Проектът, който Хунко споменава, се ръководи от украинския координационен център за военнопленници, със съдействието на Министерството на отбраната и разузнавателните служби. Говорителят на програмата Виталий Матвиенко заяви пред финансираната от САЩ телевизия Current Time миналия октомври, че руснаците, които се предадат, „могат да кандидатстват за убежище в Германия и Холандия“, чиито правителства „по-рано заявиха, че са готови да приемат такива военнопленници“.

Предложението на Киев „очевидно се оказа фалшиво“, каза Хунко, но добави, че самата идея има смисъл и че подкрепя идеята Берлин да създаде действителна програма за убежище за противници на войната – както от Русия, така и от Украйна.

Отговорът на Йоздемир обаче означава не само, че украинското правителство не е било честно. Това също така поставя под съмнение публичните изявления на собственото му министерство от септември миналата година, след като Москва обяви частична мобилизация на резервисти.

На 23 септември вътрешният министър Нанси Фезер предложи политическо убежище на „всеки, който смело се противопоставя на режима на Путин“, цитирана от нейния говорител Максимилиан Кал, докато говорителят на правителството Щефен Хебестрайт заяви, че Германия иска решение за очаквания приток на руски дезертьори. Министърът на правосъдието Марко Бушман написа в Туитър, че „всеки, който мрази пътя на (руския президент Владимир) Путин и обича либералната демокрация, е топло приветстван в Германия“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.