Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германия се готви за режим на топлата вода, ако руският газ спре

В Германия се опасяват от пълно спиране на руските газови доставки. Експерти апелират към населението да пести енергия. Въпросът е дали предстоящата редовна годишна профилактика на газопровода „Северен поток 1“ няма да прерасне „в трайна политическа профилактика“, заяви Клаус Мюлер, президент на Федералната мрежова агенция.

Ако потокът на газ от Русия „продължи да намалява, ще трябва сериозно да помислим за икономии“, заяви той в интервю за германски медии. 12-те седмици преди началото на следващия отоплителен сезон трябва да се използват за подготовка, смята той. Мюлер призова всички собственици на недвижими имоти бързо да проверят изправността на своите отоплителни инсталации. Профилактиката на инсталациите може да снижи количеството на потребявания газ с 10 до 15 процента, заяви той.

Мюлер посъветва семействата да помислят дали не могат да намалят температурата в някои от помещенията през следващия сезон. В същото време предупреди да не се поставят грешни акценти при пестенето на енергия. „Нямаме недостиг на бензин и петрол – те са налични в достатъчни количества. Трябва да се фокусираме върху ситуацията с газа“, допълни Мюлер.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек вече изрази опасения, че е възможно Русия да спре всички доставки на газ за Германия по газопровода „Северен поток 1“. От 11 юли нататък има риск от пълна блокада на „Северен поток 1“, заяви Хабек. Затова снабдяването през идната зима може да се окаже наистина проблематично. Количествата газ, нужни за летните месеци, са осигурени, подчерта той.

На 11 юли започва годишната профилактика на газопровода, която по правило трае 10 дни. През този период по тръбите не тече никакъв газ към Германия. Голямото опасение е, че след профилактиката Русия „ще забрави“ да отвори кранчето отново.

В случай на спиране на руските доставки домакинствата, както и болниците и старческите домове, ще бъдат защитени. Властите са решени да направят всичко необходимо, така че снабдяването с газ на частните домакинства да не бъде спирано. Засега от Федералната мрежова агенция казват, че „не е възможен сценарий, при който изобщо да не тече никакъв газ към Германия“.

Ако се наложи отделянето на индустриални предприятия от газопреносната система в Германия, „ще се отчитат фактори като вредата за икономиката, социалните последици и техническите изисквания на газовата мрежа“, пояснява Мюлер. С предимство ще се ползват критичните сфери на икономиката като например хранително-вкусовата индустрия и фармацевтичната промишленост. В същото време ограничения ще има за всички, чието функциониране не е от първа необходимост за населението – например плувните басейни и производителите на шоколадови изделия.

„Хенкел“ е първата компания, която обяви мерки, за да пести газ. От концерна заявиха, че започват да въвеждат отново засилено хоумофис. „Така можем да намалим сериозно температурата в офисите, а нашите служители да се отопляват нормално вкъщи“, заяви изпълнителният директор на „Хенкел“ Карстен Кнобел пред „Райнише пост“.

Министърът на икономика Роберт Хабек още преди месеци призова хората да пестят енергия навсякъде, където е възможно. Експерти апелират например да се намалява температурата на водата за къпане, да се инсталират кранчета на чешмите, които намаляват количеството на протичащата вода, електроуредите да се изключват напълно. Най-голям потенциал за икономии обаче има в отоплението – защото там отива около 70% от цялата енергия, ползвана от домакинствата.

На някои места явно обмислят и далеч по-драстични мерки. Сенаторът по околната среда на Хамбург Йенс Керстан не изключва възможността в случай на нужда да бъде въведен режим на топлата вода за домакинствата в града и тя да се пуска само в определени часове на денонощието.

Източник:DW
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.