Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германия се подготвя за студена зима, страхувайки се от спиране на руския газ

Русия доставя все по-малко синьо гориво на Германия. Газопроводът "Северен поток" спира газоподаването заради техническа поддръжка.

Много наематели в Германия получават неприятни писма в последните дни. С драстичното покачване на цените на енергията, наемодателите и дружествата за управление на имоти увеличават месечната фиксирана ставка за разходите за отопление. Една жилищна компания в Берлин обявява 100% увеличение на цените на отоплението за апартаменти, нагрявани с газ или нефт, съобщава германската телезия DW.

Дали това ще е достатъчно, не е ясно. Високите цени на енергията оказват забавено въздействие, защото авансовите плащания не се компенсират спрямо действителните разходи, направени до края на годината.

GdW, асоциация, която представлява 3000 жилищни компании, изчисли, че всяко домакинство ще трябва да бюджетира до 3800 евро ($3870) повече за енергия през следващата година.

Това представлява истински проблем за хората с ниски или средни доходи, предупреди асоциация на жилищни кооперации в щата Саксония. „Говорим за семейно препитание. Политиците трябва най-накрая да разберат това“, се казва в изявление на асоциацията.

Не само покачването на цените на енергията натоварва хората. Инфлацията засяга почти всичко. Германският канцлер Олаф Шолц вече ясно заяви, че нито една държава в света няма да може да поеме предстоящото лавина на разходите. „Няма да можем да субсидираме всички цени“, подчерта канцлерът. Междувременно министърът на икономиката Робърт Хабек призовава германците да пестят енергия.

Най-голямата група за недвижими имоти в Германия, Воновия, планира да намали температурата по подразбиране в сградите, нагрявани с газ, до стайна температура от 17 градуса по Целзий през нощта, която според нея ще намали потреблението с 8%. През деня отоплението ще продължи както обикновено. Снабдяването с топла вода няма да бъде засегнато и не би имало ограничения за душ или къпане.

Но нещата изглеждат различно в Диполдисвалде. В този малък град в Саксония една жилищна кооперация наскоро информира своите наематели, че в бъдеще ще има само топла вода рано сутрин, на обяд и вечер. На жителите беше казано: „Както вече беше обявено на общото събрание, сега трябва да пестим за зимата.“

Това предизвика развълнувана дискусия в социалните мрежи. Федералният строителен министър Клара Гейвиц бързо нарече ограниченията незаконни. Германската асоциация на наемателите посочи също, че липсата на топла вода е основание за намаляване на наема.

В Министерството на икономиката климатикът е бил изключен преди седмици, а през есента ще се използва по-малко отопление. Това би могло да стане и в министерствата на държавно равнище и други правителствени агенции, заяви министър Хабек.

Факт е, че зависимостта на Берлин от руски газ е подценявана от дълго време. По-голямата част от него тече през газопровода „Северен поток“, който пренася природен газ през Балтийско море директно до Германия. През 2021 г. делът на руските доставки на газ е 55%; понастоящем тя е 35%, според Министерството на икономиката.

Русия беше намалила драстично доставките, позовавайки се на липсваща газова турбина на немската компания Siemens, която се ремонтира в Канада. Беше заседнала там седмици наред заради санкциите, наложени на Русия. Канада обеща да върне турбината.

„Северен поток“ е изключен напълно за поддръжка от 11 юли. Ще пуснат ли руснаците отново газоподаването след планираните десет до 14 дни? „Ако турбината дойде след ремонта, тогава това ще позволи увеличаване на обема“, казва Кремъл и отрече Русия да използва газа си като средство за политически натиск.

Източник:DW
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.