Разследвания и новини без цензура

събота, 2 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германия ще разположи войска за постоянно близо до границата с Русия

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус заяви, че Берлин ще разположи 4 000 войници на територията на съюзника си в НАТО Литва, тъй като блокът се стреми да укрепи редиците близо до границите на руския Калининград.

„Германия е готова за постоянно да разположи здрава бригада в Литва“. Това заяви Писториъс в понеделник по време на посещение в столицата на страната Вилнюс, предаде DW. Съоръженията и инфраструктурата ще трябва да бъдат разработени, за да се поеме притока на германски войски, добави министърът.

„Германия отстоява ангажимента си като член на НАТО като най-голямата икономика в Европа, да се застъпи за защитата на източния фланг“, заяви Писториъс. Той отбеляза, че разгръщането от такъв мащаб може да отнеме повече от „няколко месеца“.

Писториъс обясни още, че разполагането трябва да е съвместимо с наскоро преначертаните планове на НАТО за това как да се реагира на заплахите на изток, които бяха изменени през май за първи път след края на Студената война. Очаква се военните планове да бъдат одобрени на срещата на върха на НАТО следващия месец.

Вилнюс на няколко пъти призова Берлин да разположи повече войски на нейна територия, която споделя граница с руския анклав Калининград. Литва вече е домакин на 1 500 германски войници като част от бойна група на НАТО. Миналия юни Германия заяви, че има възможност да изпрати бригада от 3 000 до 5 000 войници в Литва в рамките на десет дни, ако тази страна бъде нападната.

В момента командният пункт на бригадата от около 20 войници е разположен в балтийската страна – а останалите са разположени на различни места в Германия. Литовската граница в Прибалтика като цяло се счита за една от най-слабите точки в източния край на НАТО.

Посещението на Писториус в Литва беше за наблюдение на съвместното учение на НАТО „Грифинова буря“, провеждано от армиите на двете страни. Берлин изпрати 1 000 войници и 300 танка в региона за ученията, предназначени да планират отбранителни маневри за нападения по източния фланг на НАТО. Това е третият път, в който се предприемат такива тренировки.

Очаква се ученията да продължат до 7 юли – броени дни преди началото на годишната среща на върха на НАТО във Вилнюс на 11 юли. Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг, както и президентът на Литва Гитанас Науседа и министърът на отбраната Арвидас Анусаускас също ще наблюдават военните учения.

Още по темата: Липсват оръжия за 20 млрд. евро в Бундесвера: германски депутат 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.