Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германия спира разходите за нови зелени проекти

Германското министерство на финансите наложи спешно замразяване на разходите, след като Върховният съд на страната забрани използването на пандемична помощ за финансиране на зелени инициативи, съобщи Bloomberg.

Конституционният съд постанови миналата седмица, че прехвърлянето на 60 милиарда евро, предназначени за справяне с пандемията от Ковид-19, в правителствения фонд за климата и трансформацията им за други цели нарушава конституционното право.

В понеделник финансовото министерство „замрази почти всички нови разрешения за разходи за тази година, докато се опитва да идентифицира по-широките и дългосрочни последици“, заявиха правителствени служители пред Bloomberg.

Съгласно решението съществуващите задължения ще продължат да се изпълняват, но не се допуска предприемането на нови. Нови ангажименти могат да бъдат деблокирани само в изключителни случаи, посочва съдът.

Този ход ще има огромни последици за енергийния преход на Германия и плановете за зелено производство, според вицеканцлера и министър на икономиката Роберт Хабек, тъй като ще засегне проекти като разширяването на водородната инфраструктура и зарядните станции за електрически автомобили.

Правителствената подкрепа за зеленото производство, включително стоманодобивната промишленост, и развитието на слънчевата енергия са сред застрашените инициативи, добави той.

Решението поставя под въпрос използването на стотици милиарди евро финансиране в специални фондове, които не са част от федералния бюджет, включително тези, които плащат за мерки за облекчаване на тежестта от високите цени на енергията върху домакинствата и компаниите, според Хабек. Германия разполага с 29 такива небюджетни фонда на стойност около 870 милиарда евро.

Още по темата: Заради зелената си политика Германия вече не може да произвежда достатъчно електроенергия и внася отвън 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.