Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германка е осъдена за „подбуждане на омраза“ към мигрантите, тъй като е публикувала статистика за изнасилвания от чужденци

Политикът от „Алтернатива за Германия“ Мари-Терез Кайзер беше призната за виновна, тъй като е публикувала статистически данни за груповите изнасилвания в отговор на новината, че афганистанските мигранти ще бъдат преместени в нейния окръг.

27-годишната жена беше призната за виновна в регионалния съд във Верден в Долна Саксония в понеделник за „подбуждане на омраза“ срещу местните афганистански работници. Тя е осъдена да плати глоба от 6000 евро – ще й бъдат начислени 60 евро на ден в продължение на 100 дни. Тя ще има и криминално досие.

Случаят е свързан с пост от август 2021 г., в който тя е написала в социалните мрежи: „Афганистански бежанци; Кметът на Хамбургската ГСДП за „небюрократично“ приемане; Приветлива култура за групово изнасилване?“

Политикът публикува статия, според която афганистанци в Германия са заподозрени за групови изнасилвания. Постът на Кайзер е в отговор на кмета на Хамбург Петер Чентшер, който обяви, че 200 афганистански работници ще пристигнат в града. Кайзер протестира срещу това решение със статистиката си, заявявайки, че е загрижена за имиграцията и потенциала за изнасилвания, извършени от „културно чужди маси“. Кайзер погрешно е вярвала, че прибягването до данни ще я защити.

Случаят предизвика международно внимание, като много от потребителите на социалната мрежа X/Twitter реагираха на новината за присъдата, включително собственикът на X, Илон Мъск, като поне два от публикациите генерираха над 40 милиона гледания, съобщи Remix News.

Мари-Терез Кайзер написа преди окончателната си присъда: „Моето изслушване за обжалване за предполагаемо подстрекателство ще се проведе в началото на май. Простото назоваване на числа, дати и факти трябва да бъде обявено за престъпление, само защото върхушката не иска да се изправи пред реалността. Няма да позволя да бъда заглушена“, написа тя.

Въпреки защитата на свободата на словото в Германия съдия Хайко Халбфас призна Кайзер за виновна, заявявайки, че „всеки, който посяга на човешкото достойнство, не може да се позове на свободата на изразяване“.

Още по темата: Рекорд на престъпността в Германия: 41% от извършителите са чужденци 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Светът трябва да се разцепва от войни и кризи, от които да страдаме, за да не се развива технологично,и ако може да се върнем в каменната ера.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.