Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Спряха германска атомна електроцентрала заради теч от реактор

В атомната електроцентрала „Исар 2“ в южната част на германската провинция Бавария е открит теч от реактор, съобщи министерството на околната среда, като се позова на оператора на централата. Неизправността очевидно не представлява риск за обществото, но би могла да компрометира плана на правителството за облекчаване на недостига на енергия заради войната в Украйна.

Според министерството работата по поддръжката ще се извършва през октомври, а отстраняването на проблема ще отнеме поне седмица. През този период всички операции в централата, която се управлява от дъщерно дружество на E.ON – PreussenElektra, ще трябва да бъдат напълно спрени, каза министерството.

Първоначално спирането на атомната електроцентрала беше планирано за края на 2022 г. като част от усилията на Германия за постепенното отпадане на атомната енергия. Настоящата енергийна криза обаче принуди Берлин да постави съоръжението в готовност до април 2023 г. като резервен източник, който би могъл да бъде използван, ако ситуацията се влоши.

Министерството на околната среда заяви, че сега проучва дали АЕЦ може да се използва за тази цел предвид аварията.

Говорител на E.ON обаче изрази увереност, че решение, позволяващо на „Исар 2“ да функционира след 31 декември, може да бъде договорено с германското правителство.

В края на август правителството одобри поредица от стъпки за намаляване на потреблението на зимна енергия, включително ограничаване на използването на осветление и отопление в обществените сгради. Властите също така насърчиха гражданите да пестят енергия с всички налични средства.

Енергийната криза в цяла Европа беше предизвикана до голяма степен от скачането на цените на природния газ заради санкциите, които ЕС наложи на Москва заради войната в Украйна.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.