Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германски евродепутати за България и Румъния: Да не разширяваме Шенген с корумпирани държави

Германски евродепутати отправиха остри критики към България и Румъния заради присъединяването си към Шенген. Последва и реакция от български евродепутати. А президентите на България и Румъния са категорични, че е крайно време двете страни да станат част от зоната за свободно пътуване, съобщи Bulgaria on Air.

На фона на почти еднаквите изказвания как е крайно време гражданите България и Румъния да пътуват свободно от мнозинството в Европейския парламент, двама евродепутати от Германия използваха полагащата им се една минута за обидни квалификации към двете страни.

„Вместо да разширяваме Шенген с корумпирани държави, трябва спешно да го преосмислим с разширяване на проверките по вътрешните граници и ефективна защита на външните“, коментира евродепутатът Гунар Бек, цитиран от Bulgaria on Air.

„Румъния е дивият запад на Европа. Див запад в средата на Европа. Как е възможно тази страна да е членка на ЕС? В Украйна беше имаше много по-добра инфраструктура и ред. Никой ли не видя това, когато приемаха Румъния?“, изказа се и Гуидо Рейл.

Обидните коментари не останаха подминати от евродепутата Андрей Слабаков.

„Към колегата от Германия искам да кажа, че всички канали за нелегални мигранти в Европа са немски“, отвърна му евродепутатът.

Изказвания имаше и от всички останали български евродепутати. По-рано те призоваха в обща декларация България и Румъния да бъдат незабавно приети в Шенген. Към призива се присъедини и президентът Румен Радев.

„Не може България да проявява солидарност и да влага огромни финансови и човешки ресурси, за да опазва общоевропейската граница, а в замяна да получава неразбиране и двойни стандарти. Не може българите да бъдат втора категория европейци“, категоричен бе държавният глава.

Източник:Bulgaria on air
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.