4.2 C
София
понеделник, 5 декември, 2022

Германски евродепутати за България и Румъния: Да не разширяваме Шенген с корумпирани държави

Германски евродепутати отправиха остри критики към България и Румъния заради присъединяването си към Шенген. Последва и реакция от български евродепутати. А президентите на България и Румъния са категорични, че е крайно време двете страни да станат част от зоната за свободно пътуване, съобщи Bulgaria on Air.

На фона на почти еднаквите изказвания как е крайно време гражданите България и Румъния да пътуват свободно от мнозинството в Европейския парламент, двама евродепутати от Германия използваха полагащата им се една минута за обидни квалификации към двете страни.

„Вместо да разширяваме Шенген с корумпирани държави, трябва спешно да го преосмислим с разширяване на проверките по вътрешните граници и ефективна защита на външните“, коментира евродепутатът Гунар Бек, цитиран от Bulgaria on Air.

„Румъния е дивият запад на Европа. Див запад в средата на Европа. Как е възможно тази страна да е членка на ЕС? В Украйна беше имаше много по-добра инфраструктура и ред. Никой ли не видя това, когато приемаха Румъния?“, изказа се и Гуидо Рейл.

Обидните коментари не останаха подминати от евродепутата Андрей Слабаков.

„Към колегата от Германия искам да кажа, че всички канали за нелегални мигранти в Европа са немски“, отвърна му евродепутатът.

Изказвания имаше и от всички останали български евродепутати. По-рано те призоваха в обща декларация България и Румъния да бъдат незабавно приети в Шенген. Към призива се присъедини и президентът Румен Радев.

„Не може България да проявява солидарност и да влага огромни финансови и човешки ресурси, за да опазва общоевропейската граница, а в замяна да получава неразбиране и двойни стандарти. Не може българите да бъдат втора категория европейци“, категоричен бе държавният глава.

Източник:Bulgaria on air
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.