Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германски министри предлагат търсенето на храна в кофите за боклук вече да не е престъпление

Двама германски министри внесоха предложение, което да позволи на хората да вземат храна от кофите за боклук в супермаркетите, която все още е годна за консумация.

Министърът на земеделието Джем Йоздемир и министърът на правосъдието Марко Бушман излязоха с изявление, в което призоваха министрите на правосъдието на всички 16 германски провинции да излязат с „практическо решение“ на проблема с контейнерите за боклук.

„Ако хората вземат вкъщи храна, която е била изхвърлена, без да причинят щети или незаконно влизане, тогава, по мое мнение, това вече не трябва да се преследва“, каза Бушман.

Министрите смятат, че в ситуация, в която всяка година се изхвърлят 11 милиона тона храна, от които седем процента идват от твърде много поръчки на дребно, на хората трябва да бъде позволено да вземат изхвърлена храна  за препитание.

Йоздемир каза, че въздържането от преследване на такива случаи „е един от многото елементи в борбата срещу разхищаването на храна“.

Министрите предлагат да се добави специална клауза към съществуващите нормативни актове, касаещи контейнерите за боклук, която да позволи решение, без да се налага да се променят самите закони. Предложената клауза ще уточни, че в случаите на ниска стойност на стоките и липса на жалби няма да е необходимо да се започва разследване.

Въпреки това, случаите, включващи повреда и проникване, по-големи от „преодоляване на физическо препятствие без полагане на значителни усилия“, все още биха били наказуеми.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.