Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германски шпиони тайно помагат на Украйна

Германската служба за външно разузнаване BND изпраща сателитни изображения, радио и телефонни данни в Киев от месеци, помагайки на украинските военни, докато Берлин официално твърди, че не е страна в конфликта, разкри германското списание Zeit.

Информацията „може да бъде включена в планирането на войната и да помогне на украинската армия да оцени бойната ефективност и морала на руските части или да провери позициите им“, пише Zeit, описвайки я като германски принос към повратната точка на бойното поле.

Zeit също така разкрива, че германските шпиони са помагали на САЩ с разузнавателна информация от Багдад по време на инвазията в Ирак през 2003 г. Берлин официално отказа да споделя информация с Вашингтон по време на войните в Ирак и Афганистан. Този път обаче разузнаването единодушно е решило, че „изключителната историческа ситуация“ оправдава подпомагането на украинците, пише списанието.

Шефът на BND Бруно Кал се срещна с украинския си колега на Мюнхенската конференция за сигурност през февруари и беше в Киев, когато започна руската инвазия, се казва в статията.

Германското правителство има политика да не коментира разузнавателни въпроси, а канцлерът Олаф Шолц продължава да настоява, че Берлин не е страна в конфликта. Според BND sподелянето на разузнавателна информация не означава, че Германия е страна по войната съгласно международното право.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.