Разследвания и новини без цензура

събота, 25 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германски шпиони тайно помагат на Украйна

Германската служба за външно разузнаване BND изпраща сателитни изображения, радио и телефонни данни в Киев от месеци, помагайки на украинските военни, докато Берлин официално твърди, че не е страна в конфликта, разкри германското списание Zeit.

Информацията „може да бъде включена в планирането на войната и да помогне на украинската армия да оцени бойната ефективност и морала на руските части или да провери позициите им“, пише Zeit, описвайки я като германски принос към повратната точка на бойното поле.

Zeit също така разкрива, че германските шпиони са помагали на САЩ с разузнавателна информация от Багдад по време на инвазията в Ирак през 2003 г. Берлин официално отказа да споделя информация с Вашингтон по време на войните в Ирак и Афганистан. Този път обаче разузнаването единодушно е решило, че „изключителната историческа ситуация“ оправдава подпомагането на украинците, пише списанието.

Шефът на BND Бруно Кал се срещна с украинския си колега на Мюнхенската конференция за сигурност през февруари и беше в Киев, когато започна руската инвазия, се казва в статията.

Германското правителство има политика да не коментира разузнавателни въпроси, а канцлерът Олаф Шолц продължава да настоява, че Берлин не е страна в конфликта. Според BND sподелянето на разузнавателна информация не означава, че Германия е страна по войната съгласно международното право.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.