Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германски застрахователи подновиха застраховката на „Северен поток“, възстановяването на газопровода не е изключено

Две големи германски застрахователни компании подновиха застрахователната полица на повредения газопровод „Северен поток 1“, съобщи Ройтерс.

Газопроводът, който минава под Балтийско море и е с капацитет да пренася 55 милиарда кубически метра газ годишно, беше основният директен маршрут за доставки на природен газ от Русия за Германия, преди да бъде взривен миналия септември.

Подновяването на застраховката от Allianz и Munich RE означава, че връщането на газопровода в експлоатация не е изключено, предполага Ройтерс. Според източниците на агенцията, въпреки публичната си позиция за прекъсване на връзките с Москва, германското правителство не се противопоставя на подновяването на застраховката. Това е от решаващо значение за всяко дългосрочно бъдеще на газопровода.

Съобщава се, че някои от германските акционери на „Северен поток“ (енергийните компании Wintershall Dea AG и PEGI/E.ON) искат поне да запазят повредения газопровод, в случай че отношенията с Москва се подобрят.

Валидна застрахователна полица би улеснила ремонтите, необходими за възобновяване на газовия поток, каза източник пред Ройтерс. Застрахователната полица покрива щети по тръбопровода и проблеми с прекъсването на бизнеса, отбеляза агенцията.

Доставките на газ през „Северен поток“ за ЕС бяха намалени и след това напълно спрени миналата година поради санкции срещу Русия и технически въпроси. През септември серия от подводни взривове повредиха части от „Северен поток 1“ и новопостроения тръбопровод „Северен поток 2“.

Германското правителство продължава да заявява, че има за цел да спре изцяло вноса на руски природен газ, като премине към алтернативни доставчици и други енергийни източници.

Още по темата: „Не говорете за „Северен поток“ е неписано правило на срещите на ЕС и НАТО: „Вашингтон Пост“ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.