Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германските фермери блокират пътища в цялата страна (ВИДЕО)

Хиляди фермери в цяла Германия се събират в продължение на седмица на протести срещу правителствените мерки за строги икономии, за които се опасяват, че могат да оставят селскостопанския сектор без подкрепа и да доведат до фалити в земеделието.

Хиляди се стекоха в Берлин и други големи градове, за да протестират срещу намаляването на субсидиите за дизелово гориво и данъчните облекчения за селскостопански превозни средства, въведени от канцлера Олаф Шолц миналия месец като част от по-широк пакет, предназначен да запълни многомилиарден бюджетен дефицит. Фермерите организират блокади на магистралите и пътуват в бавно движещи се конвои.

Фермерите вече организираха масов протест в Берлин след съобщението в средата на декември, принуждавайки правителството частично да отмени планираните мерки. Берлин се съгласи да не премахва преференциалното данъчно облагане на селскостопанските превозни средства и да отложи намаляването на данъците върху дизеловото гориво до 2026 г. Протестиращите обаче твърдят, че отстъпките на правителството не са достатъчни и призовават за „Седмица на действие“ и ежедневни протести в цялата страна от 8 януари, като искат пълна отмяна на предложените съкращения.

„Това може да бъде само първа стъпка“, каза Йоахим Руквид, ръководител на асоциацията на фермерите, относно частичната отмяна на съкращенията, и обяви протести срещу плановете на правителството, каквито „страната никога не е виждала досега“.

„Настояваме за пълна отмяна на тези увеличения на данъците без никакви „ако“ и „но“… Очаквам, че десетки хиляди трактори ще дойдат на нашите митинги в цяла Германия“, каза Руквид пред Bild.

Очаква се едноседмичният митинг да завърши с голяма демонстрация в германската столица на 15 януари.

„Не всяка форма на протест помага на каузата. Това се отнася както за стачкуващите действия, така и за блокадите на тракторите. Всеки, който прекрачи, трябва да понесе последствия“, заяви Херберт Реул, министър на вътрешните работи на Северен Рейн-Вестфалия, пред Rheinische Post, предупреждавайки демонстрантите да не поставят собствените си интереси над обществения ред. Коментарите му дойдоха, след като група от около 100 фермери блокира германския вицеканцлер Роберт Хабек да слезе от ферибот миналата седмица.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.