Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германските производители предупреждават за недостиг на храна

Германските производители на замразени и пресни храни предупредиха, че повишаването на цените на енергията скоро може да ги принуди да спрат производство, съобщи Die Welt.

„Има значителни пропуски в предлагането на храна за хората в Германия. Ситуацията е повече от сериозна“, се казва в отворено писмо от индустрията.

„Компаниите сега се опасяват, че производствените линии скоро ще изпаднат в застой и че хладилните логистични центрове за дистрибуция на храни ще бъдат затворени. Някои дори се подготвят за възможна несъстоятелност.“

Писмото е инициирано от Германския институт за замразени храни и Асоциацията на германските компании за студено съхранение и логистика и подписано от пет други индустриални групи. То е адресирано до канцлера Олаф Шолц, федералния министър на икономиката Робърт Хабек и федералния министър на храните Джем Оздемир.

Според авторите на писмото финансовото състояние на производителите на храни се влошава всеки ден, което скоро може да доведе до вълна от фалити в индустрията. Те предупреждават, че е необходима правителствена намеса, за да се спаси ситуацията. По-специално те призовават за финансова подкрепа за енергоемките средни производители във веригата за дълбоко замразяване.

„Хранително-вкусовата промишленост в момента преживява най-тежката криза от края на Втората световна война. Остава една минута до дванадесет. Действайте сега – в противен случай хладилниците и фризерите на германското население скоро ще бъдат празни“, се казва в писмото.

Германия, заедно с повечето членове на ЕС, е изправена пред рязко покачване на цените на енергията и рекорден ръст на инфлацията на фона на засилващите се антируски санкции и политиката на забрана на руското гориво.

Замразената хранително-вкусова промишленост е особено податлива на проблеми с енергийните доставки поради силната си зависимост от електричеството за фризери.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.