Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германските производители предупреждават за недостиг на храна

Германските производители на замразени и пресни храни предупредиха, че повишаването на цените на енергията скоро може да ги принуди да спрат производство, съобщи Die Welt.

„Има значителни пропуски в предлагането на храна за хората в Германия. Ситуацията е повече от сериозна“, се казва в отворено писмо от индустрията.

„Компаниите сега се опасяват, че производствените линии скоро ще изпаднат в застой и че хладилните логистични центрове за дистрибуция на храни ще бъдат затворени. Някои дори се подготвят за възможна несъстоятелност.“

Писмото е инициирано от Германския институт за замразени храни и Асоциацията на германските компании за студено съхранение и логистика и подписано от пет други индустриални групи. То е адресирано до канцлера Олаф Шолц, федералния министър на икономиката Робърт Хабек и федералния министър на храните Джем Оздемир.

Според авторите на писмото финансовото състояние на производителите на храни се влошава всеки ден, което скоро може да доведе до вълна от фалити в индустрията. Те предупреждават, че е необходима правителствена намеса, за да се спаси ситуацията. По-специално те призовават за финансова подкрепа за енергоемките средни производители във веригата за дълбоко замразяване.

„Хранително-вкусовата промишленост в момента преживява най-тежката криза от края на Втората световна война. Остава една минута до дванадесет. Действайте сега – в противен случай хладилниците и фризерите на германското население скоро ще бъдат празни“, се казва в писмото.

Германия, заедно с повечето членове на ЕС, е изправена пред рязко покачване на цените на енергията и рекорден ръст на инфлацията на фона на засилващите се антируски санкции и политиката на забрана на руското гориво.

Замразената хранително-вкусова промишленост е особено податлива на проблеми с енергийните доставки поради силната си зависимост от електричеството за фризери.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.