Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германските танкове „Леопард 2“ пристигнаха в Украйна: „Шпигел“

Украинските военни са получили 18 основни бойни танка „Леопард 2“ от Германия, съобщи „Шпигел“. Киев вече прие 14 танка „Леопард“ от Полша.

Танковете са напуснали Германия миналата седмица и са били предадени на неразкрито място по границите на Украйна, съобщава списанието, позовавайки се на анонимни източници. Въпреки че точното местоположение на предаването не беше ясно, повечето доставени от Запада оръжия досега са влезли в Украйна през Полша.

След месеци на обществено колебание германското правителство обяви през януари, че ще изпрати „Леопардите“ в Украйна и ще упълномощи други европейски страни да дарят произведените в Германия танкове от собствените си запаси. Украинските танкисти са преминали двумесечно обучение на „Леопард“, като германските инструктори им дават съкратена версия на нормалния курс на обучение на Бундесвера.

Полша е провела още по-кратък курс на обучение от пет седмици. Междувременно САЩ възнамеряват да снабдят Киев с танкове M1 Abrams до края на 2023 г., докато Великобритания в момента обучава украински войници да оперират с бойните танкове Challenger 2 преди планираната им доставка през следващите седмици.

Украинският президент Владимир Зеленски заяви през януари, че армията му се нуждае от 500 танка. Франц-Стефан Гади, изследовател в базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания, коментира, че Украйна трябва да разполага с „поне една бронирана бригада, състояща се от до 100 бронебойни бронебойни единици, за да окаже значително влияние върху конфликта“.

„Дори Украйна да успее да разположи цяла бронетанкова бригада или повече, слите на Москва вероятно ще се адаптират, като в крайна сметка ще намалят силата й“, коментира Гади.

Според „Шпигел“ украинците са получили „обширен пакет от оръжия и резервни части“ заедно с танковете. Берлин определи комплексната поддръжка на „Леопард 2“ като потенциално предизвикателство за Украйна и се стреми да създаде център за поддръжка в съседна страна. Полша се съгласи по-рано този месец да построи такова съоръжение.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.