Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германският дълг достигна най-високото си ниво от 2,367 трилиона евро

Публичният дълг на Германия достигна нов рекорд от 2,367 трилиона евро в края на 2022 г., показват данни, публикувани от Федералната статистическа служба Destatis.

Дългът, дължим от общия публичен бюджет към непубличния сектор, нарасна с 2% на годишна база, или с 46,1 милиарда евро в сравнение с 2021 г. Федералната статистическа служба Destatis отдава увеличението на спешните мерки по време на пандемията от Ковид-19 и енергийната криза.

В сравнение с края на третото тримесечие на 2022 г. дългът е нараснал с 1,8% или 41,9 милиарда евро, което предизвика опасения относно въздействието му върху германската икономика и финансовата стабилност. Дългът на глава от населението възлиза на 28 155 евро, което представлява нарастваща тежест за населението.

Спираловидната инфлация, бушуващата енергийна криза и очакванията за по-нататъшно забавяне на най-голямата икономика в ЕС ерозираха потребителската активност, представлявайки заплаха за икономическия просперитет.

Икономистите предупреждават, че нарастващият дълг към непубличния сектор илюстрира предизвикателствата, пред които е изправена Германия поради пандемията и енергийната криза. Непубличният сектор включва банки и други местни и чуждестранни икономически сектори като частния бизнес в Германия и в чужбина, според Destatis.

Усилията на правителството да смекчи въздействието на тези кризи доведоха до значително увеличение на публичните заеми. Германският финансов министър Кристиан Линднер по-рано заяви, че правителството трябва да ограничи разходите си, което означава, че държавата няма да може бързо да реши настоящите икономически проблеми като спадащите нива на покупателната способност на анселението.

Германия, която разчита главно на природния газ, за да захранва индустрията си, се бори да се справи с главоломно растящите разходи за енергия. Страната обеща да замени вноса от някога най-големия си доставчик – Русия – още в средата на 2024 г. Опитите за диверсификация на доставките на газ обаче допринесоха за енергийната криза.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.