Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германският канцлер използва пощенска система от 19 век

Германският канцлер Олаф Шолц отложи плановете си за постепенно премахване на пневматичната система от тръби от 19 век, която се използва в канцлaрията му в Берлин за разпространение на около 1000 документа на месец на фона на опасенията, че по-модерните електронни системи могат да представляват риск от шпионаж, съобщи Bild.

В продължение на десетилетия правителството на Германия разчита на архаичната система, която използва сгъстен въздух, за да изпраща капсули, съдържащи документи, между 36 станции вътре в сградата. Мрежата струва 15 000 евро годишно – далеч по-малко от някои други по-сложни методи за доставка на електронни съобщения.

Документите често са „обикновено спешни съобщения, които не могат да бъдат препратени по електронен път или чрез куриерска служба, например, защото са обект на тайна или трябва да бъдат подписани в оригинал“, заяви говорител на правителството.

Практиката, която използва мрежата от тръби, трябваше да бъде преустановена до 2025 г. Според германския всекидневник Suddeutsche Zeitung Шолц е спрял тези планове. Основната причина, според медията, са опасенията относно предполагаемото увеличаване на руските опити за шпионаж от началото на конфликта в Украйна през февруари 2022 г.

Фокусът на Берлин върху защитата на чувствителната информация беше поставен в центъра на вниманието миналата година, когато Карстен Линке, старши агент във Федералната разузнавателна служба на Германия, беше арестуван за предполагаем шпионаж в полза на Русия. Линке, който отрича всички обвинения, е изправен пред присъда от доживотен затвор, ако бъде осъден за участие в шпионаж срещу германското правителство.

Германия отдавна е известна с това, че се придържа към старите технологии, дори когато се появят по-модерни. Неотдавнашно проучване установи, че около 80% от предприятията в страната все още разчитат на факс машини за комуникация.

През 2015 г. WikiLeaks разкри, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала телефонни разговори, включващи тогавашния канцлер Ангела Меркел, както и някои от най-близките й съветници, в продължение на няколко години.

Британската организация за разузнаване и сигурност GCHQ преди това е използвала подобна мрежа от пневматични тръби, за да пренася съобщения в централата си в Лондон, преди да я замени с по-модерна технология през 80-те години. През 50-те години на миналия век системата дори е използвана от британски агент, за да изпрати предложение за брак на партньора си, който работи като анализатор в сградата.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.