Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Гешев иска от парламента да свали имунитета на Борисов

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в деловодството на парламента искане за сваляне на имунитета на Бойко Борисов като народен представител, съобщи Софийската градска прокуратура.

Предложението е направено от наблюдаващ прокурор от Софийската градска прокуратура и по него се посочва, че по делото е необходимо да бъдат извършени действия по разследването, включително и привличане в качеството на обвиняем, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител.

С решение на Централната избирателна комисия от 8 април 2023 г. Борисов е народен представител и се явява лице с имунитет. Според конституцията наказателно преследване срещу народен представител може да започне само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Бойко Борисов.Предложението, което бе направено от СГП, а сега е подписано и от главния прокурор е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства за пране на пари.

„От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина“, се съобщаваше в краткото съобщение на прокуратурата преди няколко дни.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.