Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Гешев: Операция „Чисти ръце“, време е, в името на България

„Време е, в името на България!“, написа главният прокурор Иван Гешев във Фейсбук, като цитира един от най-големите политически скандали в света – операция „Чисти ръце“ в Италия.

Операция „Чисти ръце“ е мащабно 2-годишно съдебно разследване на политическата корупция в Италия в началото на 90-те години. Някои политици и бизнесмени се самоубиват, след като престъпленията им са разкрити. Повече от половината от депутатите от италианския парламент са обвинени в корупция. Стотици общински съветници в 400 общини също попадат под ударите на закона.

Главният съдебен ръководител Антонио Ди Пиетро става национален герой. Той подава оставка, като изтъква като причини силен политически натиск. Въпреки обещанието си да не влиза в политиката самият той в последствие става политик.

2 г. след оттеглянето си от операция „Чисти ръце“ Ди Пиетро става министър на обществените дела в кабинета на Романо Проди. Броени месеци по-късно той сам е обвинен в корупция и получаване на подкупи от виден бизнесмен.

Антонио ди Пиетро основава свое политическото движение „Италия на стойностите“. Той отново беше замесен в корупционен скандал, след като стана ясно, че е закупил голям брой имоти с партийни пари, въпреки че твърдеше, че те са натрупани от спечелени срещу него дела. За кратко той беше собственик и на имот и в България.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.