Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Гешев се оплака пред ЕП, че е махнат, защото щял да арестува Путин, ако дойде в България

„Каквото имам да кажа, ще го кажа в България. Говорих за руското влияние и корупцитя, всичко, което интересува нашите партньори“. Това е единственият коментар, който направи главният прокурор Иван Гешев пред българските журналисти след изслушването му в Страсбург.

Изслушването на Иван Гешев на заседанието на Мониторинговата група на Европейския парламент (ЕП) за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Страсбург продължи необичайно кратко. Той си тръгнал след 20 минути. В 90% от времето главният прокурор е говорил за Русия, в 10% за натиск върху себе си. За „Барселонагейт“ и „Златните кюлчета“ е споменал само мимоходом с няколко изречения. Въпреки че заседанието беше закрито, „Гласове“ публикува част от изказването на Гешев пред евродепутатите:

„Според мен всичко започна да се развива в момента, в който бях на посещение на моите приятели в Украйна и заявих съвсем откровено, че аз съм единственият българин, който го е казал на висок глас, че ако г-н Путин дойде в България, ние ще спазим нашите международни ангажименти и ще го предадем на международния наказателен съд. Според мен, това беше началото. След това има една поредица от действия, включително опитите за моето убийство и съответно политически действия за законови промени, които според мен целят овладяване на българската съдебна система.

През тези три години за първи път в българската история бяха разкрити шпионски групи от Русия. Бяха обявени за persona non grata над 11 дипломати, множество лица, които се считаха за недосегаеми и се укриват в Дубай и на други места. Тези хора разполагат с огромен финансов ресурс и това може би отговаря на въпроса Ви защо се получават оплаквания.

За мен борбата с руския шпионаж е на първо място, защото руското влияние е доста сериозно в България, а целта в момента е овладяване и на съдебната власт.“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.