Разследвания и новини без цензура

сряда, 21 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Гешев скъса оставката си: Казаха да си мълча и предложиха да ме пратят посланик в Израел

Главният прокурор Иван Гешев показа оставка на брифинг пред медиите по време на първото си изявление, след като прокурори внесеха искане във ВСС за освобождаването му. След това демонстративно я скъса на дребни парчета.

„Всичко започна преди месеци. Тогава получих завоалирано съобщение, казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик в Израел или в Турция и евентуално да имам политическа кариера, може би в неговата партия. Не го взех насериозно. Освен това, в Украйна казах, че ако Путин дойде в България, ние ще изпълнимк международните си задължения и ще го предадем на МНС. Не знам дали има връзка“. Това обяви на брифинг главният прокурор Иван Гешев, след като номинираната за премиер Мария Габриел, а след нея и шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, поискаха предсрочното му отстраняване.

Относно атената Гешев коментира: „Аз смятам, че това е целенасочен опит да бъде убит!“

„За мен думи като родина, чест, вярност към приятелите, означават нещо. Може да съм допускал грешки, може да съм казал нещо непремерено, но всичко е било в името на българските граждани. Вчера, след пристигането ми от САЩ, ми беше поискана оставката и ми беше казано, че някой ще натисне копчето „ентър“ с някакви видеоклипове и затова е по-добре да проявя благоразумие, защото животът продължава. Имаше и лични отклонения, че съм сам. Не ме е страх. Съдията Фалконе е казал, че страхливият умира всеки ден, а смелият само веднъж.“, каза Гешев.

„Сутринта на миналия понеделник мой приятел ми се обади, близък до ГЕРБ, и ми каза, че лицето Бойко Методиев Борисов му се обадил и го питал къде е семейството ми. Той е казал, че не знае къде е. Семейството ми е в една приятелска държава и една приятелска прокуратурата все още. Посъветвал ме е да спра да говоря. Помислих, че нещо му става на този човек, какъв му е случаят. И това подцених.

Видях след това едно становище на моя заместник лицето Борислав „Боби“ Сарафов. Обадих му се, той ми каза, че го е много срам, но няма какво да направи. Попитах го дали знае, че това не отговаря на истината, той каза: „Извинявай, ама разбери ме“. Започнах да калкулирам какво ще се случи. На следващия ден – вторник, Сарафов каза, че отива да даде интервю при Силвия Великова, защото така го посъветвали и там заяви, че ще иска оставката на Ясен Тодоров. После ми каза, че това било само за пред медиите.

В сряда разбрах, не от него, че е внесъл предложение до ВСС да бъде отстранен г-н Ясен Тодоров, негов заместник, защото давал медийни изявления без негово съгласие. Имаме медийна стратегия, според която не трябва да иска такова разрешение. А и г-н Сарафов не ми е известно да е искал разрешения за своите изявления.

В четвъртък г-жа Габриел поиска моето освобождаване. Звъннах на един политик, жена, която познавам и считах за приятел. Каза ми: „Разбери ме, бях до нея и от нея го чух за първи път. Тогава ми стана ясно, че това са го знаели в много тесен кръг – лицето Бойко Методиев Борисов и още един-двама такива. Тук ме учудва позицията на ДПС, тъй като те са имали принципна позиция винаги“, продължи с разкритията си Гешев.

„Преразказах много разговори, които проведох през последните дни по телефона и в къщата си – с политици, членове на ВСС и десетки магистрати. В петък говорих с лицето г-н Сарафов, той ми каза, че съм знаел какво става, нямало какво да направи и да ми каже повече. Звъннах на един член на ВСС, поговорихме си, питах го за смешните основания, той каза: „Човек, аз не съм го прочел, дадоха ми го и само за да мога да си подам оставката или да ме отстранят. Ама вика – по-добре, имаш семейство…“, сподели обвинител номер едно.

„Обадиха ми се и ми казаха, че трябва да приключа делото „Барселонагейт“ до петък“, каза Гешев.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.