Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Главчев: България е готова да дари енергийно оборудване за 1 млн. лв. на Украйна

„България е готова да дари енергийно оборудване от дружествата в групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД на стойност 1 млн. лв. на Украйна, с което да подпомогне възстановяването на производствените мощности в страната“. Това обявиха премиерът Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов в Берлин на среща на европейски политици със Зеленски, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

В напреднала фаза е и процесът по продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“. Обсъжда се също коридор за износ на електроенергия, произведена от България, за Украйна, така че да бъдат подпомогнати през зимните месеци домакинствата и администрацията. Служебният премиер заяви, че България работи по ускоряване на изграждането на „Вертикалния газов коридор“ и се обсъждат държавни гаранции за неговото реализиране. „Проектът е важен не само във връзка със заместването на руския природен газ от 1 януари 2025 г., но и като знак на солидарност с Киев“, се казва още в прессъобщението на Министерския съвет.

Главчев посочи, че български компании са готови да се включат в проекти в Украйна за възстановяване на електроцентрали, електропреносни мрежи и газова инфраструктура. „Бизнесът ни има капацитета да участва също в дейности по изграждане на транспортна и водоснабдителна инфраструктура, строителство на жилищни и обществени сгради“, заяви Главчев на конференцията със Зеленски в германската столица. Той каза, че Украйна трябва да бъде „пълноценно интегрирана в развитието на паневропейските транспортни коридори, което ще донесе съществени ползи, както за икономиката на Киев, така и за ЕС“, пише в прессъобщението на правителството.

Премиерът Димитър Главчев заяви, че, „тази подкрепа ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, при водещата роля на Украйна и нейните институции в процеса на определяне на непосредствените конкретни цели“.

Още по темата: България започва изграждането на Вертикалния газов коридор за газ за Украйна и региона 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

6 COMMENTS

 1. Моля г-н служебният министър- председател да не дарява нищо на никой! Не мисля, че едно служебно правителсто, което НЕ Е избрано директно от българския народ трябва да взима стратегически решения, които ще имат отражение в следващите няколко години. Може да се предприемат стъпки за увеличаване на българските енергийни мощности с цел износ на ел. енергия за украинските жители, както и да се изграждат нови енергопреносни трасена но не може да подарява НИЩО на никой! Това са съоръжения закупени с пари от данакопладците и правителство, което не е избрано от тях няма абсолютно никакво право да се разпорежда с него! И моля да не пипат реакторите за Белене!!!
  Колкото до твърдението, че български фирми ще се включват в проекти в Украйна за възстановяване на електроцентрали, електропреносни мрежи и газова инфраструктура, мога само да припомня включването на българските фирми във възстановяването на Ирак след „специалната военна операция“ на САЩ там… Колкото български фирми се включиха във възстановяването на Ирак след войната, толкова ще се включат и във възстановяването на Украйна :D

 2. Тия кауни упорито не искат да схванат защо вече никой не иска да гласува за тях!

 3. Ех, не се научиха, че могат да даряват само от собствения си джоб. За другото се иска съгласие.

 4. Ръководителят на словашкото министерство на отбраната счете предаването на МиГ-29 на Украйна за държавна измяна
  Срещу бившия министър на отбраната на Словакия Ярослав Наги ще бъде подадена жалба заради прехвърлянето на изтребители МиГ-29 в Украйна, съобщи сегашният ръководител на военното ведомство Роберт Калиняк
  Както Игор Мелихер, държавен секретар на Министерството на отбраната на Словакия, отбеляза предишния ден, конституцията забранява на отиващото си правителство да взема сериозни решения във външната политика, а те включват „изпращане на изтребители на стойност над 500 милиона евро“.
  Общо Братислава предостави военна помощ на режима в Киев за 680 милиона евро.РИА Новости
  През март 2023 г. словашкото правителство реши да прехвърли на Украйна 13 изтребителя МиГ-29 и компоненти от системата за противовъздушна отбрана „Куб“.

 5. Главанаков, ти не си България! Не сме те опълномощили да даряваш нещо от наше име!!!

 6. ГЛАВАНАК!Вече Словакия съди предателите дарили МИГ 29 на Усрайна.Ти да не си въобразяваш,че ще ти се размине!?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.