Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Главният медицински съветник на САЩ удвои богатството си по време на Ковид-19: разследване

Богатството на главния медицински съветник на президента на САЩ, Антъни Фаучи, нарасна до 12,6 милиона долара през 2021 г. Сумата е два пъти повече от обявените 7,6 милиона долара, които е декларирал през 2019 г., разкри групата за наблюдение OpenTheBooks, позовавайки се на финансови разкрития, получени от работодателя на Фаучи, Националните здравни институти на САЩ.

Фаучи е най-високоплатеният служител във федералното правителство по време пандемията като директор на Националните институти за алергии и инфекциозни заболявания, със заплата от 456 000 долара през 2021 г. и 480 000 долара през 2022 г. Тази заплата обаче представлява само малка част от парите, които е направил, докато мерките, които той наложи по време на пандемията, помогнаха за тласкането на американската икономика към рецесия.

Данните показват множество тръстове, пенсионни сметки и други финансови активи. Възнагражденията за лекции и наградата „Дан Дейвид“ за 1 милион долара от Израел са само малка част от проходие му. OpenTheBooks съобщават, че когато са помолили Нациналните институти по здравеопазване на САЩ да видят всички възнаграждения, платени на лекаря, документът, който са получили и който би показал точно финансовите възнаграждение от лакарства  и други патенти, е бил силно редактиран.

„Докато д-р Фауси е правителствен бюрократ повече от 55 години, нетната стойност на финансите му е скочила рязко по време на пандемията“, каза изпълнителният директор на OpenTheBooks Адам Анжеевски пред Fox News, приписвайки богатството на лекаря на „увеличаване на заплатата в края на кариерата, доходоносни парични награди, присъдени от организации с нестопанска цел по целия свят, и все по-голям инвестиционен портфейл“.

Фаучи беше критикуван по време на пандемията за това, че се  е възползвал от скъпото антивирусно лекарство Ремдесвир, което той обяви за стандарт за лечение на Ковид-19 въпреки липсата на резултати от клинични изпитвания и е бил против първоначалните съвети на Световната здравна организация.

Фаучи изглежда не харесва да обсъжда публично финансите си, след като нарече републиканския сенатор Роджър Маршал „идиот“, без да знае, че микрофонът му е включен, защото сенаторът просто поиска да види документи, които би трябвало да са публично достъпни. Сенаторът от Канзас, който също е лекар, поиска да види финансите на Фаучи по време на изслушване през януари. OpenTheBooks заведе дело по Закона за достъп до информация през януари и публикува данните, след като са получили наскоро макар и и силно редактирани.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.