Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Главният редактор на “Уолстрийт Джърнъл“ призна пред елитите в Давос, че „вече не притежават новините“

Благодарение на интернет, лъжите на фактчекърите по време на пандемията и масовата ваксинация, мейнстрийм медиите вече нямат монопол върху информацията, новините и обществения дискурс – как хората възприемат събитията. Те вече не вярват на големите медии, особено след пандемията.

Признанието за това дойде именно от представител на големите, световни медии по време на дискусия на „Световния икономически форум“ в Давос, озаглавена „Защита на истината“. Главният редактор на американския „Уолстрийт Джърнъл“ Ема Тъкър се оплака от тази загуба на контрол върху „фактите“.

„Мисля, че има много специфично предизвикателство за наследствени брандове като „Ню Йорк Таймс“ и “Уолстрийт Джърнъл“, каза Тъкър и добави: „Ако се върнете наистина не толкова отдавна, както казах, ние притежавахме новините. Ние бяхме пазачи и до голяма степен притежавахме фактите.“

„Ако нещо беше казано в “Уолстрийт Джърнъл“, „Ню Йорк Таймс, тогава това беше факт“, продължи тя, признавайки, че ситуацията вече е различна: „В днешно време хората могат да отидат до най-различни източници за новини и те много повече поставят под съмнение това, което казваме.“

Такава е ситуацията не само със световните медии, но и с българските. Повече от половината българи – 58%, избягват да гледат новини, което нарежда България на първо място в Европа по този показател. Това показват данни на Reuters Institute за 2022 г. На второ място по негледане на новини са турците (56%), на трето – хърватите (51%).

Повечето страни в Южна и Източна Европа имат ниско доверие в медиите. Те също имат едни от най-високите нива на хора, които активно избягват новините. В България, Турция и Хърватия повече от 50% от хората активно избягват новините, пишат анализаторите.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

3 COMMENTS

  • Така е. 90% от семейство, приятели и познати НЕ вярват на мейнстрийм медиите. Прав сте. Числото е занижено 🙂

 1. Оплачи се от фалшивата новина на Ройтерс… на… на… кого ли… на Сорос, що ли?

  Project Syndicate е неговият октопод, с който е обхванал всички световни медии и голяма част от световния т.н. елит.

  Интересното е, че преди години страницата за него в Wikipedia беше десет пъти по-подробна и голяма и съвсем откровено показваше, че това е негово дете. Сега виж как са я орязали: https://en.wikipedia.org/wiki/Project_Syndicate

  Повече от 25 години нямаме телевизор у дома – не ни трябва.
  За ориентация в тази джунгла от западни медии , в тази Ниагара на елементарни откровени лъжи, чета ей такива истински независими източници като „Обективно“, а си струва и да се преглеждат големите медии _извън_ либераст-соросоид-маркузианското влияние на Запада.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.