Разследвания и новини без цензура

вторник, 3 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Главният съветник на Зеленски обвини САЩ, че са накарали Украйна да се откаже от ядрените си оръжия

Главният съветник на украинския президент Вoлoдимир Зеленски Михаил Подоляк похвали резолюцията за „украинска победа“, предложена от американските депутати в сряда. Вашингтон, каза той, се стреми да се реваншира за „историческа грешка“, като допуска Киев в НАТО и подкрепя неговите военни цели.

„Резолюцията на Камарата на представителите е недвусмислена: САЩ, за съжаление, заедно с други западни страни, насърчиха Украйна да се откаже от ядрените и други оръжия, за да гарантира сигурността и стабилността в региона при предпазни мерки. Това беше погрешна политика, която беше погрешно интерпретирана от агресора и доведе до голяма война в Европа“, написа Подоляк в Туитър.

Киев от години настоява, че САЩ са задължени да го защитават от Москва, защото Украйна се съгласи да върне ядрените оръжия на Москва съгласно Будапещенския меморандум от 1994 г. в замяна на гаранции за териториална цялост. Бившият президент на САЩ Бил Клинтън поднесе „извинение“ за това в интервю за ирландската телевизия RTE по-рано този месец.

Москва твърди, че арсеналът не е бил на Украйна, а е принадлежал на Съветския съюз, на който Русия е призната за единствен наследник. Русия също така посочи изявленията на Зеленски за повторно придобиване на ядрено оръжие, направени през януари 2022 г., като причина за настоящата ситуация.

Коментарите на Подоляк дойдоха в отговор на резолюция, предложена от американските сенатори Джо Уилсън и Стив Коен, републиканец от Южна Каролина и демократ от Тенеси. Въпреки че текстът не е оповестен публично, украинското правителство изглежда е запознато със съдържанието му. Посланикът на Киев във Вашингтон Оксана Маркарова написа в Туитър, че тя „включва важни елементи“ от „мирната формула“ на Зеленски.

Резолюцията на практика повтаря исканията на Зеленски за възстановяване на границите на Украйна от 1991 г. и кара Русия да плаща репарации, и ръководството й да бъде изправено на съд за военни престъпления.

Резолюцията на Уилсън-Коен ще трябва да бъде одобрена от комисията по външни работи на Камарата на представителите, преди да бъде гласувана пред пленарната зала. Придружаваща резолюция беше внесена в Сената във вторник вечерта от демократите Ричард Блументал от Кънектикът и Шелдън Уайтхаус от Роуд Айлънд и републиканеца от Южна Каролина Линдзи Греъм.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.