Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Глобалната икономика достига предела си: ще се спука ли балонът на дълговете

Има много митове за енергетиката и икономиката. Анализът категорично показва, че преходът към нова зелена икономика не напредва толкова добре, колкото се очакваше. Стратезите за въвеждането на зелената енергия пренебрегнаха факта, че световната икономика благоприятства производителите с ниски разходи. Всъщност САЩ и ЕС вървят към икономически спад, защото субсидираните „зелени“ преходи не са евтини или рентабилни, още по-малко изгодни за доставчиците и клиентите.

Всичко това води до факта, че глобалната макроикономическа система е достигнала физическите си граници и вече не може да се развива устойчиво, коментира икономистът Гейл Тверберг в анализ, публикуван от oilprice.com. Мит е, че вятърът и слънчевата енергия увеличават доставките на електроенергия за САЩ и страните от ЕС. Високите цени са причина за точно обратното, посочва експертът.

Въпреки това световни гиганти като Америка и Китай все още продължават да инвестират огромни суми пари в необещаващата индустрия, рискувайки други сектори на икономиката. Всичко това води до стагнация по света, особено като се има предвид, че икономисти от цял свят гледат към Китай, а страната показва разочароващи резултати. В резултат на това се оказва, че двата глобални гиганта просто забавят растежа на световната система.

Мит е, че световната икономика може да продължи както обикновено, каквото и да се случи с енергийните доставки и нарастващия дълг. Проблемите на Китай с жилищното строителство биха могли на теория да доведат до спукване на дългови балони по целия свят.

Световната икономика зависи от растящия балон на дълговете. Освен това зависи от непрекъснато нарастващото предлагане на стоки и услуги. Всъщност двете са тясно свързани помежду си. Докато има нарастващо предлагане на евтина енергия от видовете, използвани от изградената инфраструктура, икономиката има тенденция да расте.

Китай с проблемите си в бизнеса с имоти е пример за това какво може да се обърка, когато енергийните доставки (въглища в Китай) станат скъпи, тъй като доставките стават все по-ограничени. Данните показват, че доставките на въглища на глава от населението в Китай са били ограничени през 2013 г. Добивът на въглища на глава от населението в Китай се е покачвал, но след това е намалял. Това направи по-трудно за строителите да строят домовете, планирани за бъдещите собственици, и стана една от причините за финансовите им затруднения.

Глобалната икономика достига предела си
Доставка на въглища на глава от населението в Китай въз основа на данни от „Статистическия преглед на световната енергетика за 2023 г.“, изготвен от Института по енергетика.

Китай успя да увеличи производството на въглища, но цената им се повиши значително.

Строителството на бетонни жилищни сгради при толкова високи цени на въглищата би довело до нови домове, които са твърде скъпи за повечето китайски граждани, за да си ги позволят. Освен това всички работници, които преди са се занимавали със строителство на жилища, се нуждаят от нови работни места, за да изкарват прехраната си. Сегашният подход изглежда е много от тези работници да се преместят в производството, така че пукането на балона на жилищното строителство да има по-малко въздействие върху цялостната икономика на Китай.

Сега има опасения, че Китай  увеличава своето производство, особено за износ, в момент, когато работните места в Китай в сектора на имотите бързо намаляват. Проблемът обаче е, че увеличаването на износа на промишлени стоки  създава нов балон. Това огромно допълнително предлагане на промишлени стоки може да се продава само на ниски цени. Тази нова конкуренция, причинена от ниските цени, вероятно ще доведе до понижаване на цените и за производителите по целия свят.

Ако други икономики са принудени да се конкурират с още по-евтините стоки от Китай, това може да има неблагоприятно въздействие върху производството по света. При ниски цени има вероятност производителите да съкратят работници или да им дават прекалено ниски заплати. Ако заплатите и цените са неадекватни, има вероятност дълговите балони в други части на света да се спукат. Това ще се случи, защото много кредитополучатели ще станат неспособни да изплащат дълга си. Затова и все по-често се говори за повишаване на митата върху китайския внос.

Най-големият мит е, че световната икономика може да продължи да расте вечно, предупреждава експертът. И икономиките, и хората са самоорганизиращи се системи, които растат. Хората получават енергията си от храната. Икономиките се захранват от видовете енергийни продукти, които нашата изградена инфраструктура използва. Нито хората, нито икономиката могат да растат вечно. Те не могат без енергийни продукти от правилния вид, в правилните количества.

Това налага строги ограничения на макроикономиката, която вече бива задушавана, умишлено или от глупост, и принуждавана да се развива не по законите на живота, а по прищявки на чиновниците.

Още по темата: 40 трилиона евро ще струва на Европа „зелената сделка“ на Брюксел (доклад) 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.