Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Глобалният пандемичен договор на СЗО е пред провал, държавите го отхвърлят

Преговорите за „Международен договор за превенция, готовност и реагиране на пандемия“, предложен от СЗО, започнаха в края на 2021 г. и предизвикаха остри критики. Привържениците на приемането на такъв глобален пакт твърдят, че Ковид-19 е разкрил големи недостатъци в реакцията на отделните правителства при извънредни ситуации в здравеопазването. Критиците изразиха опасения, че такъв обвързващ договор може да повлияе на националния суверенитет.

Противниците на предложеното международно пандемично споразумение надделяха, след като Световната здравна организация не успя да постигне необходимия консенсус сред държавите членки на СЗО преди Световната здравна асамблея в понеделник в Женева.

„Не сме там, където се надявахме, че ще бъдем, когато започнахме този процес“, заяви в петък съпредседателят на борда за преговори на СЗО Роланд Дриес.

„Светът все още се нуждае от пандемичен договор. Много от предизвикателствата, които причиниха сериозно въздействие по време на Ковид-19, все още съществуват“, заяви ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус в петък, настоявайки, че неуспехът „не е провал“.

„Ще опитаме всичко, вярвайки, че всичко е възможно, и ще направим това да се случи, защото светът все още се нуждае от пандемичен договор“, каза той.

Представители на СЗО не уточниха защо не може да бъде постигнат консенсус преди крайния срок. Наблюдателите обаче смятат, че това може да е свързано с разногласия между правителствата по отношение на споделянето на информация за нововъзникващи патогени, средствата за борба с тях и дали споразумението трябва да бъде обвързващо или необвързващо.

Проектодоговорът предизвика разделение сред членовете на СЗО по отношение на обхвата на правомощията, които трябва да бъдат дадени на световния здравен орган за борба с възникващите глобални извънредни ситуации в здравеопазването, като представителите на европейските държави призовават за „правно обвързващи“ мерки, определящи наказания за членове, които не се съобразяват.

Други страни, включително Индия, Бразилия и Русия, както и Съединените щати, се противопоставиха на правно обвързващ договор, като републиканските губернатори в САЩ лобираха силно срещу него, заявявайки, че не искат да дадат на СЗО всеобхватни правомощия, ако настъпи друга пандемия.

„Ако бъде прието, това споразумение ще се стреми да издигне СЗО от консултативен орган до глобална власт в областта на общественото здраве“, се казва в изявлението, изпратено до президента Джо Байдън тази седмица от над 20 губернатора от републиканските щати. Те пишат още: „Съгласно предложените изменения, генералният директор на СЗО се предполага, че ще получи едностранно правомощие да обяви „извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение“ в държавите членки, простирайки се отвъд пандемиите, за да се включат редица други ситуации, възприети като извънредни“.

„Допълнителни опасения възникват по отношение на създаването на глобална инфраструктура за наблюдение и изискванията към държавите членки да цензурират речта, свързана с общественото здраве, потенциално улеснявайки разпространението на биологични оръжия“, се добавя в писмото. – „Ние се ангажираме да се противопоставим на всякакви опити за прехвърляне на власт на СЗО по отношение на обществената политика, засягаща нашите граждани, или на всякакви усилия на СЗО да утвърди такава власт над тях.“

Фактчекърите веднага реагираха в защита на глобалния пандемичен договор и нарекоха възраженията „фалшива новина“ и „дезинформация“. Те се опитаха да убедят, че дори правно обвързващ договор на СЗО за бъдеща пандемия няма да предостави на международния орган контрол върху политиката на държавите по време на пандемия и че договорът просто ще бъде ограничен до „широки препоръки“.

Още по темата: Изследване на СЗО: Лекарите са лекували Ковид-19 погрешно 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.