Разследвания и новини без цензура

сряда, 1 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Големият печеливш от енергийната криза в Европа – икономиката на САЩ

Икономиката на САЩ е големият печеливш от енергийната криза в Европа. Засегнати от покачващите се цени на газа, компаниите в Европа, които произвеждат стомана, торове и други суровини за икономиката, изместват операциите си към САЩ, пише в анализа си за енергийната криза в ЕС The Wall Street Journal.

Европейските компании, включително производителите на стомана и химикали, прехвърлят операциите си в САЩ заради покачващите се цени на природния газ  след началото на войната на Русия в Украйна. Производителят на стомана ArcelorMittal и производителят на химикали OCI са сред компаниите, които преместват производството си.

Референтните европейски цени на природния газ се покачиха с повече от 400% през 2022 г., отбелязва вестникът.

Тази година Европа преминава през резки промени в цените на енергията и проблеми с веригата на доставки, които заплашват да изтласкат икономиката на района в рецесия. Междувременно САЩ са привлекателни за европейските компании, тъй като цените на енергията са по-стабилни и правителството подписа закон за милиарди долари в подкрепа на проекти и продукти за възобновяема енергия, както и финансиране за стимулиране на американската полупроводникова индустрия.

Базираният в Люксембург производител на стомана ArcelorMittal заяви, че ще намали производството в два германски завода след по-добро от очакваното представяне в съоръжение в Тексас, съобщава вестникът. Заводът в Тексас произвежда горещо брикетирано желязо, използвано в производството на стомана. OCI, химическа компания, базирана в Амстердам, заяви този месец, че ще разшири завода си за амоняк в Тексас.

Volkswagen и датският бижутер Pandora обявиха увеличаване на производството си в САЩ по-рано тази година, а Tesla спира плановете си да произвежда акумулаторни клетки в Германия, тъй като търси да получи данъчни кредити по Закона за намаляване на инфлацията на администрацията на Байдън.

Тъй като Русия намали газовите потоци в Европа, холандските фючърси на TTF газ, европейският бенчмарк, нараснаха с повече от 400% в пика си през 2022 г. Цената достигна връх от над 346 евро (353 долара) на мегаватчас през август. Оттогава цените са се повишили с 220%, отбелязва The Wall Street Journal.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.