Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Големият печеливш от енергийната криза в Европа – икономиката на САЩ

Икономиката на САЩ е големият печеливш от енергийната криза в Европа. Засегнати от покачващите се цени на газа, компаниите в Европа, които произвеждат стомана, торове и други суровини за икономиката, изместват операциите си към САЩ, пише в анализа си за енергийната криза в ЕС The Wall Street Journal.

Европейските компании, включително производителите на стомана и химикали, прехвърлят операциите си в САЩ заради покачващите се цени на природния газ  след началото на войната на Русия в Украйна. Производителят на стомана ArcelorMittal и производителят на химикали OCI са сред компаниите, които преместват производството си.

Референтните европейски цени на природния газ се покачиха с повече от 400% през 2022 г., отбелязва вестникът.

Тази година Европа преминава през резки промени в цените на енергията и проблеми с веригата на доставки, които заплашват да изтласкат икономиката на района в рецесия. Междувременно САЩ са привлекателни за европейските компании, тъй като цените на енергията са по-стабилни и правителството подписа закон за милиарди долари в подкрепа на проекти и продукти за възобновяема енергия, както и финансиране за стимулиране на американската полупроводникова индустрия.

Базираният в Люксембург производител на стомана ArcelorMittal заяви, че ще намали производството в два германски завода след по-добро от очакваното представяне в съоръжение в Тексас, съобщава вестникът. Заводът в Тексас произвежда горещо брикетирано желязо, използвано в производството на стомана. OCI, химическа компания, базирана в Амстердам, заяви този месец, че ще разшири завода си за амоняк в Тексас.

Volkswagen и датският бижутер Pandora обявиха увеличаване на производството си в САЩ по-рано тази година, а Tesla спира плановете си да произвежда акумулаторни клетки в Германия, тъй като търси да получи данъчни кредити по Закона за намаляване на инфлацията на администрацията на Байдън.

Тъй като Русия намали газовите потоци в Европа, холандските фючърси на TTF газ, европейският бенчмарк, нараснаха с повече от 400% в пика си през 2022 г. Цената достигна връх от над 346 евро (353 долара) на мегаватчас през август. Оттогава цените са се повишили с 220%, отбелязва The Wall Street Journal.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.